Efímers Tema del dia 22/12/2013

El PSOE es compromet a frenar la llei Gallardón

i
Joan Serra
3 min

BarcelonaMetges i col·lectius feministes coincideixen en el fet que les legislacions restrictives no redueixen el nombre d'avortaments i, en canvi, limiten la capacitat de decisió de la dona i generen desigualtats. El perill de convertir l'avortament en un acte clandestí i el pas enrere en matèria de drets són alguns dels arguments esgrimits ahir per l'oposició després que divendres el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, presentés el polèmic avantprojecte de llei. El PSOE, que el 2010 va impulsar l'actual marc normatiu -una llei de terminis que substituïa la de supòsits del 1985-, no va trigar ni 24 hores a organitzar un acte a la seu de Ferraz, a Madrid. Amb el títol En defensa de la llibertat de les dones, els socialistes van anunciar que es comprometen a "acabar" amb l'avantprojecte de Gallardón. "El més important és el compromís d'aturar això", va afirmar ahir la vice secretària general del PSOE, Elena Valenciano. El líder socialista, Alfredo Pérez Rubalcaba, va lamentar -en l'atenció als mitjans- que la reforma de l'executiu popular provocarà que "qui tingui recursos pugui continuar avortant lliurement, però que qui no en tingui hagi de passar a la clandestinitat, el perill i la por". "Han canviat un dret per un delicte", va puntualitzar Rubalcaba.

El secretari general del PSOE va completar l'argumentari amb una frase al seu compte de Twitter: "Per un grapat de vots de l'extrema dreta, Rajoy vol sacrificar la llibertat de les dones". "Tornem a dones a qui s'obligarà a parir fills amb greus malformacions; el problema és que se'ns tracta com a incapaces", havia reblat Valenciano en l'acte de Ferraz, on va recordar que aquesta "no és una llei contra l'avortament, és una llei contra les dones".

ICV insta el Govern a blindar drets

Les afirmacions dels dirigents socialistes van rebre la resposta del PP. La secretària d'educació i igualtat del partit, Sandra Moneo, va insistir que cap tractat considera l'avortament com un dret. "El que resulta vergonyós és sentir el PSOE parlar de la llibertat de la dona; les dones som lliures des de fa dècades", va apuntar Moneo. No ho veu igual la Junta d'Andalusia, que estudia interposar un recurs a la futura llei, tal com va apuntar ahir el vicepresident andalús, Diego Valderas. Esquerra Unida va cridar a la mobilització contra la proposta del PP, una petició verbalitzada per EH Bildu, que va reclamar als governs basc i navarrès no aplicar la llei.

A Catalunya també es van sentir reaccions crítiques amb la norma plantejada pel govern de Rajoy. La coordinadora nacional d'ICV, Dolors Camats, va carregar en el consell nacional de la formació contra la reforma. "Per tapar les vergonyes de la corrupció carreguen contra les dones, els seus drets i la capacitat de decidir quina vida volem", va lamentar Camats, que va recordar que la proposta pretén satisfer "la part més retrògrada de l'electorat del PP". Per fer-hi front, la dirigent ecosocialista va exigir la retirada de l'avantprojecte, va fer una crida a desobeir-la, i va instar el Parlament a iniciar la tramitació d'una llei catalana de drets i salut sexual i reproductiva. La cambra catalana va aprovar al setembre, durant el debat de política general, resolucions a favor d'impulsar aquesta norma, de dotar de recursos la llei espanyola vigent en la matèria i de blindar els drets que hi preveu.

El president de Ciutadans, Albert Rivera, també es va referir a la reforma plantejada pel ministre Gallardón. Rivera va raonar que l'avantprojecte suposa "un pas enrere" i una cortina de fum del PP per tapar els casos de corrupció.

stats