28/04/2015

Procés Constituent resol el dilema: preveu no presentar-se el 27-S

3 min
Arcadi Oliveres i Teresa Forcades, en un acte de Procés Constituent, el moviment que van presentar l’abril del 2013.

BarcelonaA l’ombra de la precampanya electoral, especialment atractiva a Barcelona -on la candidatura de confluència de l’esquerra alternativa, liderada per l’activista Ada Colau, aspira a discutir l’alcaldia a Xavier Trias (CiU)-, Procés Constituent ha estat madurant la solució a un dilema latent des del seu naixement. Les aliances teixides a escala municipal, per àmplies i diverses que hagin sigut les coalicions presentades al territori, han evidenciat la dificultat d’assolir el 27-S l’objectiu exposat l’abril del 2013: bastir una candidatura unitària de l’esquerra alternativa a les eleccions al Parlament que vehiculés un projecte rupturista i constituent. Podem ha repetit que posarà a prova la marca -com a avantsala dels comicis espanyols-, i la CUP, que es va despenjar de la llista de Barcelona en Comú, ha verbalitzat diferències notables amb els de Pablo Iglesias, especialment rellevants quan es tracta de donar resposta a la pulsió sobiranista. Aquella pretesa llista unitària per al 27-S és ara una quimera. I Procés Constituent sembla haver-ho entès: entre triar soci i fer un pas enrere prefereix no presentar-se als comicis de la tardor, segons han avançat diverses fonts a l’ARA.

Han passat dos anys des que Arcadi Oliveres i Teresa Forcades van publicar el manifest fundacional, que instava l’esquerra a encetar un procés constituent a Catalunya. Dos anys en què Podem ha passat de no existir a plantejar una esmena a la totalitat al bipartidisme espanyol, mentre el sobiranisme completava un camí ple d’entrebancs, que desembocarà en el 27-S. És aquesta sacsejada del mapa polític espanyol i català, que ha obert finestres a l’esquerra alternativa per accedir amb força als Parlaments i potser als governs, el que ara dificulta un projecte únic de ruptura amb l’ statu quo. Procés Constituent encara no ha pres una decisió oficial sobre què farà a les plebiscitàries de la tardor -serà a l’assemblea del segon cap de setmana de juny quan es validarà el posicionament final-, però en els debats interns ja es dóna per resolt el dilema. “El més honest seria no presentar-s’hi”, exposa Oliveres, un dels noms propis del moviment.

La decisió, a l’assemblea del juny

La conclusió de no concórrer als comicis de la tardor s’ha anat cuinant en les últimes setmanes. “La proposta inicial era unir l’esquerra rupturista, però com que això no sembla possible, ara l’escenari més plausible és un altre. No serà un fet definitiu fins que no ho decideixi l’assemblea, però això és el que va prenent cos”, expressa Oliveres, conscient de la dificultat d’aconseguir l’aliança CUP-Podem. “Com que podia ser una decisió traumàtica, el que guanya força és no mullar-se”, afegeix a l’ARA un altre destacat dirigent de Procés Constituent, que participa en llistes de confluència a les eleccions municipals. Un exemple de les tensions que podia provocar la tria de soci entre la CUP i Podem per al 27-S és el degoteig de baixes que es van registrar just després que el moviment anunciés que formaria part de la coalició Barcelona en Comú -en la qual també participen la plataforma Guanyem, ICV, EUiA, Equo i Podem- als comicis del 24-M. La CUP se n’havia desmarcat. “Triar ara no hauria provocat una ruptura ni un daltabaix, potser algunes baixes, com ens va passar en aquell moment. D’eleccions ja n’hi haurà d’altres”, argumenta Oliveres, partidari de no abandonar altres maneres de treballar per avançar un procés constituent a Catalunya. L’economista posa d’exemple les jornades dedicades a la Unió Europea o els debats per analitzar l’impacte de l’Acord Transatlàntic de Comerç i Inversió (TTIP, segons les seves sigles en anglès), un tractat de gran abast que negocien la Comissió Europea i el govern dels Estats Units.

Embastada la decisió sobre les plebiscitàries, un pas que s’haurà de ratificar a l’assemblea del mes de juny, ara els quadres i els simpatitzants del moviment podran integrar-se o donar suport a altres candidatures d’esquerres que aspirin a obtenir representació el 27-S. “Tindrem més quadres que aniran a Podem que a la CUP”, afegeix un dirigent del moviment.

Diversitat a les municipals

Però abans de la tardor hi ha una altra cita, les municipals, primera oportunitat de l’esquerra alternativa per irrompre amb força a les institucions. Procés Constituent ha consolidat enteses de diversa naturalesa, en algunes ciutats amb la CUP -pactes associats al paraigua Capgirem, marca de l’esquerra independentista- i en altres amb cercles de Podem i fins i tot amb ICV-EUiA, com a Barcelona.

stats