Efímers Tema del dia 07/11/2014

La UdG manté Roca com a doctora ‘honoris causa’

La majoria del claustre rebutja la proposta de retirar la distinció a la magistrada del TC

i
Joan Serra
3 min

Barcelona“Els doctorats honoris causa no s’han de donar ni treure per raons polítiques”. La reflexió va formular-la dimecres el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, màxim responsable del sistema universitari català. I el claustre de la Universitat de Girona (UdG) li va fer cas. Reunit en una sessió extraordinària, l’òrgan de representació de la comunitat universitària va decidir mantenir el títol de doctora honoris causa a la magistrada del Tribunal Constitucional (TC) Encarna Roca. La proposta -debatuda en una sessió votada per 157 membres del claustre a tomb de la suspensió del 9-N per part del TC- no va prosperar perquè només va recollir 42 vots a favor per 100 en contra (també es van comptabilitzar 14 vots en blanc i un de nul).

Roca va rebre la distinció l’abril del 2012 -dos mesos abans que entrés a formar part del TC-, entre altres qüestions, pel seu “compromís amb Catalunya”. La reprovació de la magistrada era un dels tres punts de l’ordre del dia del claustre extraordinari, centrat en el 9-N i convocat arran d’una petició firmada per 77 representants del professorat, estudiants i personal d’administració i serveis (PAS), que consideraven que la posició de Roca en contra del procés sobiranista “xoca frontalment” amb els motius pels quals va rebre la distinció. La votació es va fer de manera secreta -cada claustral va col·locar la seva papereta a l’urna- i es va imposar mantenir la distinció a la magistrada, una posició defensada també per Sergi Bonet, rector de la UdG. Conscient de la polèmica generada, Bonet va apuntar en l’inici del claustre que la universitat havia de ser un espai de debat “lliure, crític i de compromís”.

Un membre del personal d’administració i serveis de la UdG, Pau Planas, es va encarregar de defensar la proposta. Va argumentar que retirar el títol a Roca implicava actuar amb coherència perquè la universitat havia distingit la magistrada “pel compromís amb Catalunya i per l’aplicació dels seus coneixements al servei del progrés del país”. Segons els defensors de retirar el reconeixement a Roca, els arguments exposats fa dos anys ja no resultaven vàlids. Tanmateix, només dues de les intervencions durant el claustre van defensar el punt sotmès a votació. El rector de la UdG va subratllar que tots els mèrits acadèmics pels quals es va distingir la magistrada el 2012 es mantenien “intactes”. Bonet va recordar que la normativa espanyola només permet deixar sense efecte un títol si el beneficiari ha comès un delicte o un frau acadèmic. A finals d’octubre, la Universitat d’Alacant va anul·lar la proposta d’atorgar la distinció de doctor honoris causa a Rodrigo Rato, investigat en el cas de les targetes de Caja Madrid. En aquest cas, encara no se li havia concedit. Bonet va explicar després del claustre que havia pogut parlar amb Roca i que la magistrada havia entès “perfectament” que la normativa permetia obrir el debat que va centrar l’atenció de la comunitat universitària.

La felicitació de Duran

Després de conèixer el resultat de la votació, el president del comitè de govern d’UDC i portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, va celebrar a Twitter que la UdG hagués decidit mantenir el títol a Roca. En canvi, Societat Civil Catalana va criticar en un comunicat el “linxament ideològic i mediàtic” a la magistrada del TC per haver-se mostrat contra el procés sobiranista i va acusar la universitat de promoure un “assetjament i fustigació” a la catedràtica. L’entitat va subratllar que “el simple fet” de plantejar la retirada del títol és “ja un fet insòlit en democràcia” i va apuntar que Roca va actuar amb “absoluta professionalitat i dins del marge de la legalitat” en acceptar els recursos del govern espanyol.

stats