BENESTAR
Misc 23/12/2013

Xarxa solidària al Raval: més de 600 lots per a llars necessitades

L'Acció Social Montalegre atén cada mes 450 famílies sense recursos

i
Joan Serra
3 min

BarcelonaLa prèvia de Nadal al magatzem de l'Acció Social Montalegre, al carrer Valldonzella de Barcelona, sempre sol ser intensa. Aquest any, l'activitat també ha estat frenètica. Com si es tractés d'una cadena de muntatge d'una fàbrica, voluntaris de l'entitat preparen els més de 600 lots que rebran durant aquestes festes els usuaris que compten amb aquesta ajuda per omplir el rebost de menjar. Veure treballar els voluntaris sense aturador permet entendre les dificultats que passen moltes llars del país aquests dies. Al magatzem els productes passen a velocitat vertiginosa de la taula principal a les caixes de cartró que seran distribuïdes, d'uns 20 quilos i que inclouen 27 aliments diferents, la majoria dels que acostumen a nodrir la dieta d'una família, a més dels que només són habituals per Nadal.

El xivarri de voluntaris que reclamen celeritat -la majoria són joves vinculats a l'entitat- inunda la sala, allargada i connectada directament al carrer. La gent de l'Acció Social Montalegre recorda que la porta sempre és oberta per als veïns del Raval. "Ens vénen usuaris d'altres barris, però no donem l'abast", explica Magda Martínez, l'ànima d'una campanya de Nadal amb dues dècades d'activitat ininterrompuda. L'entitat fa un esforç per aquestes dates, però durant tot l'any abasteix una xarxa de veïns en situació vulnerable, des de famílies desestructurades fins a persones grans sense recursos. Cada mes s'atenen 450 llars, amb l'ajuda de 230 voluntaris fixos -la xifra de col·laboradors es multiplica per aquestes dates-, que porten lots de menjar al domicili de l'usuari, un contacte personal que també serveix per detectar necessitats i facilitar suport en qüestions quotidianes. A la majoria de famílies també se'ls facilita productes de neteja. Una part dels beneficiaris de les ajudes -un 40% del total- es desplacen al magatzem del carrer Valldonzella un cop al mes per recollir els paquets mensuals personalment. "El Banc d'Aliments ens ajuda molt a subsistir durant tot l'any", detalla Martínez, que coordina una xarxa en la qual també participen escoles i empreses. "Fa 18 anys que sóc a l'associació i una dècada que m'encarrego del magatzem, i mai m'havia trobat gent tan desesperada com la que vam veure l'any passat", admet aquesta voluntària. Per això aquest Nadal l'entitat, vinculada a l'església de Santa Maria de Montalegre del barri del Raval, ha preparat una tongada més extensa de lots. La campanya tindrà continuïtat per Reis. Les famílies amb fills més petits de vuit anys que ja són ateses per l'Acció Social Montalegre -gairebé la meitat dels usuaris de l'entitat són de procedència estrangera- rebran una altra caixa, però plena de joguines.

Coordinats amb serveis socials

Beatriz Casado és una de les voluntàries de l'Acció Social Montalegre. Fa tres anys que col·labora amb l'entitat, tant al magatzem com al despatx que l'associació té al Raval. "En aquest barri, amb la densitat de població que hi ha, la pobresa és molt visible", apunta Casado, que recorda que pràcticament la meitat dels usuaris atesos són gent gran. Al districte de Ciutat Vella la densitat de població supera els 25.400 habitants per quilòmetre quadrat, quan la mitjana de Barcelona se situa en els 16.100. El percentatge de població immigrant també supera el de la mitjana de la ciutat (47% respecte al 21%). El perfil de beneficiaris de l'entitat es correspon amb retrat demogràfic. "Gairebé la meitat de gent que atenem són persones que han vingut de fora", comenta Martínez. Els voluntaris es coordinen amb els serveis socials, les assistentes dels ambulatoris i altres associacions que treballen al Raval, i en moltes ocasions s'estableixen un vincle amb la persona atesa. "No som repartidors de supermercats, fem un seguiment dels casos que atenem a casa", subratlla Casado.

stats