Misc 14/12/2013

"Podem canviar de lloc l'aeroport?"

Testimonis de les negociacions del Govern amb Adelson en relaten les excentricitats

i
Joan Serra
3 min
Sheldon Adelson en la seva visita al Palau de la Generalitat el 21 de febrer del 2012. El Govern va pugnar amb la Comunitat de Madrid per acollir el projecte d'Eurovegas.

BarcelonaL'escena il·lustra com eren les sessions de treball amb Sheldon Adelson i la influència que tenien les persones de l'entorn del propietari de Las Vegas Sands en les decisions que prenia. Correspon a un dels viatges que els equips negociadors de la Generalitat van fer als Estats Units, quan Catalunya aspirava a acollir el projecte d'Eurovegas als terrenys del delta del Llobregat. Presidien la reunió Adelson i la seva dona, Miriam Ochshorn, mentre que els representants del Govern i de la companyia ocupaven els seients en un costat i l'altre d'una gran taula. "No parlava ningú si Adelson no ho deia. Ell i la dona dirigien la reunió", expliquen fonts presents en les converses. "En un instant de la reunió ens van preguntar: «Podem canviar de lloc l'aeroport del Prat?»", recordaven ahir a l'ARA negociadors catalans, que es van mostrar perplexos per la facilitat amb què el magnat nord-americà i la seva dona imaginaven canvis sobre el mapa.

Era el període de la negociació en què la Generalitat analitzava la fórmula per adaptar els terrenys del delta del Llobregat a les exigències de Las Vegas Sands. Hi havia obstacles que incomodaven els esbossos d'un Adelson acostumat a pensar a gran escala. Entres els inconvenients hi havia les limitacions d'altura dels edificis d'Eurovegas, per la proximitat amb l'aeroport, o equipaments construïts, per exemple l'estadi del RCD Espanyol, ubicat a Cornellà-El Prat. "També ens van dir si es podia traslladar el camp de l'Espanyol a un altre lloc", recordaven testimonis de les converses. "És un home que es guia per la seva intuïció, un self-made man ", afegien uns dels pocs negociadors que van conversar amb el magnat, tant als Estats Units com a Catalunya.

El conseller Andreu Mas-Colell també va mantenir contactes amb Adelson en sòl nord-americà quan la proposta d'Eurovegas encara era embrionària. A la ciutat dels casinos el van reconèixer empresaris catalans que participaven en una convenció de Hewlett-Packard i Mas-Colell va haver de ser hàbil per mantenir la discreció. Precisament, ahir el conseller d'Economia va admetre la desmesura d'una inversió que la Generalitat aspirava a captar, fins que el divorci amb Las Vegas Sands es va consumar. "Sempre ens va semblar que el plantejament d'Eurovegas era una mica desmesurat", va apuntar Mas-Colell, que va afegir que no estava sorprès pel fracàs del macrocomplex projectat per Adelson.

De Singapur a Pedralbes

Damià Calvet, exsecretari de Territori quan Lluís Recoder dirigia la conselleria i avui director de l'Institut Català del Sòl, va ser un dels alts càrrecs del Govern que va tutelar les converses amb la companyia nord-americana. Es van convocar reunions a l'estranger, per exemple a Singapur, una de les cites en les quals el Govern va començar a percebre que les negociacions es torçaven. L'exconseller Recoder també va comprovar que les exigències d'Adelson podien ser un obstacle quan a finals de març del 2012 va visitar el magnat al majestuós The Venetian de Las Vegas. Aquella visita va ser premonitòria dels mals auguris del Govern. Elisabet Cirici, arquitecta de l'Incasòl que acompanyava Recoder i la seva cap de gabinet, Esther Morales, va haver d'utilitzar crosses després de patir una lesió al peu.

Que el projecte s'acostava més a Madrid que a Catalunya va prendre cos després del 25 de juny del 2012, el dia que la comitiva de la companyia, encapçalada per Michael Leven, va visitar els terrenys del Baix Llobregat. La Generalitat va oferir un dinar al Palau de Pedralbes als representants del consell d'administració de Las Vegas Sands, que l'endemà visitaven la capital espanyola. Un dels comensals d'aquell dinar detallava ahir que alguns enviats d'Adelson admetien el seu escepticisme per executar una inversió a l'Estat en l'actual context econòmic. "La sensació era que allò tenia poques possibilitats de tirar endavant, que era un projecte teoritzat per Adelson, però aquell dinar m'ho va confirmar. Alguns dels seus homes pensaven més a explotar els beneficis del mercat asiàtic i aquí hi veien més riscos", subratllaven ahir representants del Govern en aquelles negociacions. "Vèiem que gent pròxima a Adelson, de la comunitat jueva d'Espanya, jugava a favor de Madrid", afegien les mateixes fonts. El Govern, però, ja cavil·lava amb Veremonte fer BCN World, i el magnat va acabar abraçant Madrid. L'idil·li ha durat molt poc.

stats