LLUITA CONTRA LA POBRESA I L’EXCLUSIÓ
Misc 27/03/2014

“Estem convençuts que trobarem feina”

Juanjo Gómez i Saïd Boubah exemplifiquen l’acció social de la Fundació de l’Esperança

i
Joan Serra
2 min

BarcelonaTé la sensació que ha encetat un nou trajecte vital, i se l’imagina menys tortuós. Juanjo Gómez només té 26 anys, però ha viscut ràpid, massa ràpid. Ho saben les seves dues germanes, de 39 i 35 anys, i el seu pare -vidu des de fa cinc anys-, que el van veure marxar del seu poble natal, Huércal-Overa (Almeria), amb la voluntat de rehabilitar-se. El seu destí va ser Barcelona. Volia desenganxar-se de la cocaïna, una addicció que l’havia convertit en una altra persona. Una de les seves germanes havia buscat l’ajuda del Projecte Home. “Consumia droga cada dia i les amistats que tenia feien el mateix. Vaig deixar la feina i em va acabar mantenint el meu pare”, relata Gómez. La conducta erràtica va esquerdar la relació amb la família, una entesa amb els de casa que ha sabut reconstruir amb tenacitat i temps. “He tornat a Almeria un parell de cops en l’últim any, però encara ho visc amb angoixa. No m’imagino vivint allà. Em sento còmode aquí i sé que trobaré feina”, detalla Gómez, que va deixar els estudis d’ESO per treballar en feines de baixa qualificació.

Aquest noi andalús és una de les 770 persones en situació de vulnerabilitat que han estat ateses en els últims vuit mesos per la Fundació de l’Esperança, l’entitat que concentra els programes de lluita contra la pobresa i l’exclusió de l’Obra Social de La Caixa. El Centre Comunitari, situat al barri Gòtic de Barcelona -just al costat de la Casa de Recés-, és l’equipament insígnia de la Fundació. En aquest espai -que acull tant sessions de formació com ajuda a famílies i infants- Gómez hi ha estudiat un curs de 300 hores d’auxiliar de vendes i atenció al client amb l’objectiu de trobar feina. “M’han donat una oportunitat per formar-me. Tinc la sensació que en poc temps estic construint una xarxa que em servirà per tirar endavant. Em sento il·lusionat”, raona.

Sobreviure amb 40 euros

Saïd Boubah, natural de Casablanca (Marroc) i resident al barri de la Salut de Badalona, també és usuari de la Fundació de l’Esperança. El seu maldecap és trobar feina i mantenir la família. Té 46 anys, dos fills a càrrec -de 12 i 6 anys- i la seva dona està embarassada de cinc mesos. Des del 2007 no té un lloc de treball estable i intenta arribar a final de mes amb els 645 euros de la renda garantida de ciutadania (RMI), tot i que sap el que és sobreviure amb 40 euros mensuals i el suport alimentari d’entitats socials. Saïd Boubah és un dels usuaris del Punt Incorpora, un projecte centrat en el foment de la contractació de persones desafavorides. S’hi assessoren usuaris a l’atur en la recerca d’una oportunitat laboral. “Estic convençut que trobaré una feina. Sense esperança, no tires endavant”, admet.

Gómez i Boubah van escoltar el balanç que van fer ahir els responsables de l’Obra Social La Caixa. El Centre Comunitari de la Fundació ha atès 256 famílies. “Hem fet realitat una atenció integral individualitzada i socialment innovadora”, va argumentar Jaume Giró, director general adjunt de CaixaBank.

stats