TRAGÈDIA FERROVIÀRIA
Misc 29/07/2013

El maquinista: llibertat amb càrrecs

El jutge inhabilita Garzón Amo per continuar pilotant trens després que hagi admès una imprudència

i
Joan Serra
2 min
El maquinista del tren accidentat a Santiago, Francisco José Garzón Amo, va arribar als jutjats emmanillat. Va declarar durant dues hores davant del jutge que instrueix el cas.

BarcelonaDissabte al matí va abandonar l'Hospital Clínic de Santiago de Compostel·la -va rebre l'alta mèdica després de patir una forta contusió toràcica- i va ser traslladat a la comissaria, custodiat per la policia. Ahir va prestar declaració davant del jutge Luis Aláez. Així han estat les últimes 48 hores de Francisco José Garzón Amo, el maquinista de 52 anys que pilotava el tren sinistrat a Angrois, un interval viscut amb neguit, per la llosa que significa un balanç mortal de 79 víctimes i més d'un centenar de ferits. Garzón Amo, acusat d'homicidi per imprudència, ha estat assenyalat des del primer moment, fins i tot per la cúpula de Renfe i Adif, que han apuntat que el maquinista coneixia perfectament el trajecte i que hauria d'haver frenat el tren molt abans. Les acusacions han arribat quan encara no es coneixen els detalls de la investigació -no se sap si la infraestructura ferroviària presentava alguna deficiència- i quan tot just arrenca un procés judicial llarg i complex. Renfe s'ha personat com a part afectada en la instrucció. La companyia és responsable civil subsidiària del sinistre.

El maquinista, natural de Monforte de Lemos però establert a la Corunya -està separat i no té fills-, s'havia negat a declarar davant de la policia judicial mentre estava ingressat a l'hospital. Ahir, després de sortir emmanillat de la comissaria, sí que ho va fer davant del jutge encarregat de la instrucció del cas. En la seva exposició dels fets va admetre que, per un error humà, pilotava el tren amb un excés de velocitat, pel qual se li imputa un delicte d'homicidi per imprudència. El magistrat del jutjat d'instrucció número 3 de Santiago va deixar Garzón Amo en llibertat amb càrrecs, però li va retirar el passaport. El maquinista haurà de comparèixer un cop per setmana al jutjat i ha quedat inhabilitat per exercir la seva feina. Abans de la declaració del maquinista, el jutge va lliurar l'atestat policial a les parts.

79 víctimes mortals

Ahir la conselleria de Sanitat de la Xunta va elevar oficialment a 79 la xifra de víctimes mortals de l'accident, després de la mort d'una dona nord-americana, un dels pacients hospitalitzats. Continuen ingressats en centres sanitaris fins a 70 ferits en el sinistre d'Angrois, dels quals 22 estan en estat crític (dos són menors). Paral·lelament, la policia judicial ha començat a contactar amb supervivents de l'accident -aquells que van resultar il·lesos o que van patir ferides lleus- per prendre'ls declaració com a testimonis del sinistre. Els agents intenten esbrinar si els passatgers van percebre situacions estranyes en els moments previs al descarrilament i com es van succeir els fets en els instants posteriors.

Mentrestant, els operaris que han treballat els últims dies per arreglar la via en la qual es va produir el sinistre van ultimar ahir les tasques de reparació. Fonts de l'Administrador d'Infraestructures Ferroviàries (Adif) van apuntar a Europa Press que avui al matí s'hi podria reprendre el trànsit de trens. A la resta de vies d'aquest tram ja hi circulaven combois des de divendres.

stats