“La retallada de drets és desproporcionada”

Analistes en polítiques de seguretat alerten del retrocés democràtic que vol consolidar el PP

Derrota. És el terme que sintetitza la jornada viscuda ahir per Jorge Fernández Díaz. El mateix dia que el ministre de l’Interior admetia “errors de coordinació” en el dispositiu policial del 22-M a Madrid -tot i que eximia la policia dels aldarulls-, el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va qüestionar la constitucionalitat de la llei de seguretat ciutadana, criticada per l’oposició i els moviments socials, que ja hi intuïen la voluntat del govern espanyol de contenir les protestes registrades al carrer. El projecte estrella de Fernández Díaz, que estableix mesures restrictives per combatre els desordres públics i endureix el càstig a manifestants, és una de les tres potes d’un polèmic canvi legislatiu que completen la llei de seguretat privada i la reforma del Codi Penal. “Hi ha una opció política de fons que es basa en principis autoritaris, de retallada de drets”, argumenta Mercedes García Arán, catedràtica de dret penal de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Aquesta lectura de la reculada de drets és compartida per Gemma Galdon, doctora en polítiques de seguretat. “Els passos que està fent el PP impliquen una visió molt poc democràtica de l’Estat i parteixen d’un mal diagnòstic del moment que vivim. No tenim grans problemes de seguretat ciutadana. El comportament social és exemplar tenint en compte la crisi econòmica profunda”, reflexiona Galdon. L’òrgan de govern dels jutges va resoldre ahir que aspectes centrals de l’anomenada “llei mordassa” són de “dubtosa constitucionalitat”. Els analistes consultats per l’ARA validen la clatellada judicial. De la normativa en lamenten una retallada de drets fonamentals que consideren desmesurada -com les possibles infraccions vinculades al fet de manifestar-se-, la inseguretat jurídica associada al redactat de l’avantprojecte i la desproporció de les sancions. “La detenció s’amplia més enllà del que permet el marc constitucional”, diu García Arán. La catedràtica de dret penal de la UAB també subratlla un “problema d’incompetència tècnica” en l’elaboració de l’avantprojecte. Els experts denuncien que el govern espanyol ha posat en el punt de mira formes de protesta pacífica. “La retallada de drets és desproporcionada”, afegeix García Arán.

Segons Galdon, el revés judicial exemplifica els excessos del PP en matèria legislativa. “És una llei escrita per algú que no entén els límits de la nostra democràcia”, apunta la doctora en polítiques de seguretat, que recorda que la normativa avala la discrecionalitat dels cossos policials en les seves actuacions. “Ja tenim mecanismes com el Codi Penal que permeten regular qüestions de seguretat”, raona Galdon.

Protesta a la seu del PP

Un grup d’advocats van mostrar ahir al vespre el seu malestar pels canvis legislatius del govern central. Fins a 25 lletrats es van tancar a la seu del PP a Barcelona en forma de protesta pel que consideren un retrocés democràtic. Amb la intervenció dels Mossos d’Esquadra, els advocats van finalitzar la protesta sense incidents. Dissabte s’ha convocat una manifestació a Barcelona contra “la retallada de drets i llibertats”.