11/09/2012

El Barça marca el camí

2 min
El Barça marca el camí

Hi ha ben pocs espais que il·lustrin millor el poder espanyol de tota mena (o el que en queda) com la llotja del Bernabéu. Taurons financers, abanderats de la bombolla, representants polítics de tots els colors, líders sindicals i militars es relacionen per teixir la xarxa de complicitats que ha greixat l'estat espanyol fins als nostres dies. Per ells el Barça ha estat la ventada prematura dels aires de canvi que arriben de Catalunya. Els episodis de principis de segle els han humiliat massa sovint per als seus estómacs a casa seva.

Vist amb perspectiva el Barça ha actuat de banc de proves del que s'ha anat movent al país els últims anys. L'estiu del 2003 l' establishment local ho tenia tot programat per assumir el control del club però, contra pronòstic, les eleccions se les va emportar una candidatura formada per outsiders del sistema i membres d'una generació que ara reclama el poder en tots els àmbits. Laporta i Rosell han construït els fonaments d'un Barça que ha desafiat amb l' statu quo . Rijkaard i Guardiola ho han executat des de la banqueta i la sala de premsa.

La fórmula marca el camí a seguir, sovint contra la prudència d'alguns dels seus dirigents. Independentment de disputes domèstiques, el club ha cregut en una manera pròpia de fer, sense temptacions resultadistes a curt termini. Ha estat fidel a la seva essència i desacomplexadament català. Els millors fent la feina, expressant-se amb normalitat en català en escenaris prohibits i exhibint al món una manera pròpia de ser i de fer. Ah, i quan ha convingut ha fet sentir amb tota la força el soroll d'un cop de puny sobre la taula al crit d'"el puto amo". Fins i tot ha aplicat abans que ningú una política de responsabilitat financera poc valorada que a la llarga blindarà la continuïtat entre els grans d'Europa.

Avui milers de persones ens manifestarem per la ciutat de Barcelona exigint un canvi de rumb en les nostres vides, desafiant els interessos de molts dels que se'ls han indigestat els canapès veient guanyar el Barça des de la llotja del Bernabéu. Mentre al carrer es reclama que Catalunya esdevingui un nou estat d'Europa, el Barça ofereix la potència de la seva marca i la diàspora de les seves penyes perquè actuïn d'altaveu. I treballa en el silenci dels despatxos de Nyon per dissenyar una Lliga Europa que ens accepti com som. Lliures.

stats