LA PÀGINA BORDA

Neymar, conseller en cap

Neymar serà millor que Ronaldinho, si no l’ha superat ja a aquestes altures de la pel·lícula. Tenen moltes coses en comú però hi ha diferències que els separen de manera determinant. A Neymar el mou una voluntat de ferro per fer història en el món del futbol i convertir-se en el número 1, algun dia, quan aparegui l’oportunitat. Tots dos cuiden la seva imatge i l’exploten com un actiu destacat però Neymar s’ha envoltat d’un entorn extraprofessional mentre que Ronaldinho va acabar pervertint la seva imatge anunciant desodorants per quatre duros, malaconsellat per la gent en qui dipositava la confiança. Ah, i el més important, Neymar conviu en un perfecte equilibri entre el futbol i la seva vida personal. Ronaldinho es va desequilibrar de massa nit i massa gimnàs.

Estem parlant, segur, d’un dels jugadors amb més sentit estratègic dels que han passat per Can Barça. Va arribar a Barcelona amb dos estigmes: les martingales que es van produir per tancar el seu fitxatges i la condició d’incorporació que amenaçava la monarquia absoluta de Messi al club. Diumenge es va acabar d’espolsar la merda que l’ha acompanyat des que es va anunciar que l’operació era de només 57 milions. El futbol ha condemnat tota aquesta brossa a viure en una dimensió paral·lela als jutjats. Com a mínim fins que no li toqui declarar. Dit d’una altra manera: el seu fitxatge està més que justificat, per molt desastrosa que fos l’enginyeria contractual. L’altre estigma l’ha resolt amb una habilitat comparable a la que demostra al terreny de joc. Des del primer dia s’ha esborrat de la llista de les amenaces a Messi. Ha assumit el seu rol, un graó per sota del líder Messi, i per la via de l’amistat ha triomfat on abans havien fracassat Alexis, Villa i Ibrahimovic. Ara que estem en temps d’investidures, si Messi té el rol de president, Neymar s’ha consolidat en la condició de conseller en cap. Fins i tot es va permetre una exhibició de generositat en cedir el llançament del penal a Luis Suárez. Sap que algun dia esdevindrà el millor jugador del món i el més intel·ligent per aconseguir-ho és controlar els tempos i no tenir pressa. D’entrada, segur que el veurem a Zuric l’onze de gener a la gala de la Pilota d’Or.

El president Bartomeu va començar el mandat anunciant que toca renovar Neymar. El pare del jugador reclama seguretat jurídica per seguir. Traduït, que no vol més problemes amb l’Agència Tributària. Resoldre aquest problema suposa el repte més transcendent del futur immediat al Barça.