25/09/2012

'Timings' per construir

2 min

Si fem cas al que es respira en l'ambient efervescent d'aquest racó de món després dels esdeveniments de les últimes setmanes hi ha dues coses que semblen imminents: la independència i un nou estadi per al Barça. Ignoro quan ens despertarem a Ítaca però sí que queda força clar que les màquines tardaran bastant a entrar a les instal·lacions del Barça per transformar radicalment el patrimoni del club. Els dos conceptes, "el dret dels pobles a decidir lliurement el seu futur" i la transformació de l'estadi, van tenir un lloc destacat en l'eterna assemblea de compromissaris de dissabte i això, en si mateix, ja suposa un pas endavant per als dos projectes.

Aquest procés, l'immobiliari, no vol soroll. Necessita foc lent, paciència i complicitats de tota mena. El primer pas, imprescindible, passa per acordar internament quina és l'aposta. Perquè el consell directiu que va avalar unànimement la fórmula del referèndum encara no té una postura unitària sobre el que és substancial: invertir en una reforma a fons o en una casa nova. Si no, poden aprofundir en els dos projectes de manera paral·lela i traslladar-los a la sobirania popular a través del referèndum.

Una transformació urbanística d'aquesta magnitud en aquest país avança de despatx en despatx a ritme desesperadament lent. Internament, el club necessita dues temporades per eixugar el deute per sota dels 200 milions abans d'emprendre un reendeutament per als 30-40 anys següents. I de portes enfora, les administracions s'hi han de posar bé. L'Ajuntament de Barcelona encara la segona part del seu mandat, un període en què costa més prendre decisions susceptibles d'aixecar oposicions veïnals. Pel que fa a la Generalitat, tocarà esperar què passa a partir d'avui al Parlament per calcular el punt del cicle electoral en què rebrà el projecte. Per no parlar de les complexitats del puzle de permutes de sòl amb altres institucions, canvis d'usos o requalificacions que avancen en paral·lel a l'operació.

El mandat de la junta Rosell acaba el 30 de juny del 2016 i no es preveuen alteracions en aquest horitzó. La qüestió del referèndum i la seva aprovació via assemblea de compromissaris vindria a ser la primera pedra simbòlica. Aquell dia en què tothom se cita per fer-se les fotografies quan falten encara anys per inaugurar l'obra. Pot semblar el tema estrella de la legislatura actual però, en realitat, està cridat a esdevenir la gran transformació de la següent.

stats