LA PÀGINA BORDA
Misc 13/08/2013

Els U2 a l'envelat de la festa major

i
Jordi Borda
2 min

El 2010 el Barça va ser un avançat de les polítiques d'austeritat quan els núvols de la crisi ja planaven però encara no havien descarregat la pedregada. Aquest serà el gran llegat d'aquesta junta: sanejar l'economia per evitar l'amenaça de fallida o la temptació de la societat anònima. Quan els governs del sud d'Europa encara no s'hi havien apuntat, a les oficines del més que un club ja es feien les fotocòpies en blanc i negre i es controlava la despesa fins a límits insospitats.

L'austeritat ha viatjat en avió amb la gira. El club ha ingressat 9 milions d'euros, però ha perdut l'oportunitat d'invertir en imatge en un mercat estratègic. Viscuda des de dins, ha donat la sensació que el Barça ha viatjat allà per cobrar una quantitat important de diners que el típic empresari local paga pel caprici d'estar una estona amb Messi i Neymar (el cap de setmana al Pròxim Orient menja a part). No ha estat un viatge pensat en profunditat, dissenyat estratègicament i amb uns objectius clars a mitjà termini. Austeritat. Algú ha pensat a estalviar-se uns euros i retallar en imatge per millorar els números.

Els tailandesos o els malaisis percebien la visita del Barça com un somni. Que Messi i Neymar passegessin per casa seva era una nit de Reis. Però el Barça va aterrar a Bangkok o Kuala Lumpur amb un avió tan discret que podria passar per una aeronau dels vols secrets de la CIA que traslladaven combatents d'Al-Qaida a Guantánamo. Res comparable amb els focs artificials amb què aterra un United o un Chelsea als mateixos llocs. Per no parlar del que passava a dins. La imatge que no s'ha pogut captar i que valdria uns quants diners és la d'un empleat del club sortint de l'Ikea de Kuala Lumpur amb un carregament de coixins per al vol de tornada. Improvisació.

El Barça ha fet una gira per països secundaris per fer caixa. Per sort l'equip té una tirada que tapa fins i tot la mala gestió que acaba amb un partit a Malàisia en condicions poc homologables. Ha estat com aconseguir contractar els U2 i fer-los actuar a l'envelat de la festa major del poble.

stats