18/09/2012

Poder i autoritat

2 min
Poder i autoritat

Desenes de càmeres arremolinades davant de la banqueta visitant del Coliseum. Capturar Messi assegut a la banqueta és tan exòtic com fotografiar un pingüí a la Plana d'Urgell. L'entrenador i el millor jugador del món havien parlat. Al marge de la càrrega d'un viatge a Sud-àmerica, Vilanova el va convèncer de l'estratègia idònia: dosificar-se amb paciència entre els suplents per capitalitzar el desgast dels rivals al final.

Vist des de fora, sembla que Vilanova ha guanyat autoritat. Segons els manuals d'empresa, un líder guanya autoritat comunicant bé les ordres, aconseguint que els seus subordinats entenguin el perquè de les decisions, que aquestes decisions no contravinguin els principis ètics o morals de ningú i que els subjectes afectats siguin capaços tècnicament d'executar el que se'ls demana. Tots aquests ingredients els trobem en l'alineació de Getafe. Amb l'afegit que l'autoritat es reforça encara més perquè l'estratègia surt bé, l'equip exhibeix bon joc, es minimitza el virus FIFA, Messi fa dos gols i es guanya en un camp marcat amb el vermell de perill en els càlculs dels tècnics.

La mateixa estratègia s'ha aplicat al lateral dret. Alves es va perdre el Madrid i la segona part del València per unes molèsties físiques que no li han suposat cap inconvenient per creuar el planeta i jugar un amistós amb la canarinha . Per tant, Montoya titular a Getafe i Alves assegut a prop de Messi en una decisió camuflada de vacuna contra el virus FIFA però que, en el fons, reforça també l'autoritat de qui pren les decisions.

Per tant, la jornada ha servit per sumar alguna cosa més que tres punts. Ha acumulat intangibles que tindran el seu paper en el que queda de temporada. I per contrast han deixat en evidència la diferència entre tenir autoritat i poder. El poder és fàcil d'obtenir: es cusen uns galons a l'uniforme, s'ocupa un despatx o s'és ungit per un ésser superior. L'autoritat es guanya en jornades com la de dissabte, amb una combinació de talent, risc i sentit comú. Amb concentració de poder però sense autoritat pot passar que els subordinats et deixin tirat. També ho vam veure dissabte. Al Pizjuán.

stats