03/01/2012

Les corrandes de la parella estable

2 min
Josep Guardiola i Sandro Rosell saludant-se abans d'un partit de la Lliga de Campions a Minsk.

En aquella època els Manel tancaven els concerts amb les Corrandes de la parella estable . Aquella nit Josep Guardiola seia amb la família a la platea del Palau de la Música de Barcelona per gaudir de l'últim concert de la gira. Va ser en aquell moment quan dos culers van sortir a l'escenari per cantar corrandes improvisades, com els Manel feien en cada concert. I cantant en vers van demanar al tècnic de Santpedor que seguís al capdavant de l'equip, cosa que ha passat a l'imaginari col·lectiu com la imatge de la renovació posttriplet. Tot plegat va costar Déu i ajuda.

Han passat els anys i amb Guardiola han anat caient títols i cabells. L'escenari ha canviat però tornem al déjà-vu de cada gener-febrer. La junta de Rosell s'ha esforçat per crear un entorn en què hi hagi zero excuses per justificar un adéu. No hi ha constància de friccions destacables. L'obsessió, inconfessable en públic, consisteix a evitar que una marxa del de Santpedor sigui culpa seva a ulls del soci. En paral·lel, la Ciutat Esportiva s'ha convertit en un ens amb una autonomia que ja voldrien els governs europeus respecte als mercats financers. I, el més important, el vestidor segueix enviant senyals que manté intactes la gana i el compromís. Messi envia senyals en aquesta direcció i l'harmonia entre ell i els que orbiten al seu voltant és perfecta.

El primer a relacionar la trajectòria de Josep Guardiola amb la de Sir Alex Ferguson va ser l'ara president, Sandro Rosell, quan encara no havia anunciat la seva intenció de presentar-se a les eleccions però amb la maquinària electoral a punt. Fa unes setmanes el mateix Guardiola no va estalviar elogis a la capacitat del tècnic escocès de regenerar projectes guanyadors sense moure's del seu club.

Aquest és precisament el gran repte. Si el millor entrenador de la història del Barça decideix seguir a casa hi ha peatges dolorosos a l'horitzó. Decisions difícils que poden afectar puntals sobre els quals s'ha fonamentat l'èxit d'aquests tres anys per permetre l'entrada dels que vénen per sota cridats a apuntalar els triomfs del futur. En les pròximes setmanes tindrem notícies. De la junta en traspua optimisme, mentre cuinen discretament el mitjà termini amb el possible fitxatge del brasiler Neymar. El que pensa Guardiola esdevé indesxifrable. Sabem, això sí, que no té por de prendre decisions contra la pressió popular perquè ja ho va fer com a jugador.

Els Manel tanquen gira a finals de febrer amb tres concerts al Coliseum. Ara acaben amb una havanera en què el públic aconsella a un mariner que deixi la seva nòvia de tota la vida i aposti per les aventures que es trobarà a cada port. Hauríem d'aconseguir la firma abans que Guardiola l'escolti en directe.

stats