TOT COSTA

El pito del sereno

La sanció de Sergi Roberto passa, aquests dies, per un assumpte menor, atès que estem pendents del comiat d’Iniesta o de l’aterratge de Griezmann, i perquè al capdavall el lateral s’està perdent partits irrellevants. Però resulta que el càstig desproporcionat per la plantofada a Marcelo que li va imposar inicialment el Comitè de Competició -el que presideix l’inefable Francisco Rubio- ara l’ha ratificat el Comitè d’Apel·lació. I una de dos: o tots els estaments de la Federació Espanyola tenen mania al Barça o alguna cosa estem fent malament.

No sé avaluar l’eficàcia dels serveis jurídics del Barça, perquè no soc advocat ni he estat mai davant de cap tribunal, però sí que aprecio un fet objectiu: perden la majoria de demandes o recursos que presenten. Com a mínim els que tenen repercussió mediàtica. Aquí hi podríem trobar una causa per la qual a un futbolista blaugrana li imposen -i, a continuació, l’hi mantenen- quatre partits per una acció que a altres jugadors de la Lliga només els en costa un. I crida l’atenció que el Barça s’agafés una setmana per presentar “un recurs documentat de manera adient”, acceptant que Sergi Roberto complís contra el Llevant el seu segon partit de sanció, però que a l’hora de la veritat el Comitè d’Apel·lació considerés que les accions comparades no són comparables.

L’altra possibilitat és que el Barça com a institució hagi perdut el respecte dels estaments amb els quals interactua. Desconec si, ara que Rubiales ha accedit a la presidència de la Federació Espanyola i s’insinua una neteja de caspa de l’era Villar, l’entitat blaugrana tindrà més influència sobre l’ens federatiu. Però per aconseguir-ho no només cal haver fet passadissos sinó que és imperatiu fer-se valer i rebel·lar-se amb contundència contra el que és injust.

Un exemple: a l’octubre, el portaveu del club assegura que havien demanat la destitució del president del Comitè de Competició, l’esmentat Francisco Rubio, per haver insultat a través de les xarxes socials els catalans que vam anar a votar l’1-O. No n’havíem sentit a parlar més fins que, fa uns dies, el president ho va negar a la Cadena SER, argumentant que havien demanat explicacions i que els havien satisfet. Però dilluns el portaveu del club torna a dir que demanaran al nou president de la RFEF que rellevi Rubio del seu càrrec.

Davant d’aquest tipus d’actituds, el Barça no hauria de demanar, hauria d’exigir. I no ara, sinó a l’octubre. Tota la resta permet que et continuïn prenent pel pito del sereno.