06/07/2015

Una candidatura unitària no duria a grans transvasaments entre blocs

2 min

Politòleg de la UBL’enquesta de Gaps per a Òmnium que va publicar ahir l’ARA -que atribuïa el 49% de vots i 75 diputats a una candidatura independentista sense polítics- buscava posar una mica de llum al debat sobre llistes sobiranistes, intentant esbrinar quin efecte electoral tindrien les opcions que estan sobre la taula. Per fer-ho, es demanava a cada enquestat la intenció de vot en dos escenaris diferents, presentats en ordre aleatori. Així, les diferències no es poden atribuir a la pregunta perquè l’assignació als dos escenaris i l’ordre en què es presenten és purament per sorteig.

Preguntar en una enquesta sobre escenaris hipotètics sempre és complicat. Requereix que els enquestats, a l’altra banda del telèfon, es posin en situació i ens indiquin què farien en un cas que sovint ni s’han plantejat. Fer prediccions en un context de turbulències és especialment difícil, i més si treballem sobre escenaris hipotètics. Això no vol dir que un exercici així no ens aporti informació. És, en tot cas, molt millor que basar-se en la intuïció o prejudicis de cadascú.

D’altra banda, les tendències que observem en una enquesta com la d’ahir en realitat són compatibles amb històries molt diferents. Si no ens fixem en els detalls ens podem perdre en la interpretació. Com ja dèiem, la diferència de resultat que preveu l’enquesta per al sobiranisme en funció del suport o no de la CUP a la llista civil -sense ella, la candidatura unitària assoliria 52 escons i la CUP 10, 13 menys en global que en un escenari de plena unitat- té a veure sobretot amb un desplaçament de la indecisió en funció de l’escenari. Quan es planteja l’escenari de la llista amb suport de tots els actors rellevants en el sobiranisme, quasi desapareixen els independentistes indecisos, mentre que en l’escenari amb diverses opcions sobiranistes hi ha més votants independentistes que no saben què farien. I passa justament el contrari amb els votants espanyolistes, cosa que explicaria la baixada que registrava l’enquesta per a C’s en l’escenari de la llista independentista amb el suport de tothom.

En realitat, doncs, les dades no apunten a cap possible transvasament massiu entre blocs. Els votants poden canviar d’opció electoral en funció de l’oferta, però, arribats al punt en què es troba la política catalana, és difícil pensar en grans desplaçaments des del sobiranisme cap enfora, o viceversa. Poden haver-hi petits canvis que, tanmateix, en un escenari ajustat com el que tenim, podrien resultar decisius.

stats