30/01/2012

El programa de CiU descartava introduir la taxa turística

2 min
El programa de CiU descartava introduir la taxa turística

'CONTROLLER' DE L'ARAEl programa electoral amb què CiU va concórrer a les eleccions del 2010 contenia el compromís explícit de "no establir noves figures impositives que tinguin com a objecte principal gravar l'activitat turística". Un any després, el projecte de llei de pressupostos per al 2012 que ha presentat el Govern preveu, precisament, la introducció d'una taxa turística per pernoctació.

Tot i que la qüestió encara està pendent de la negociació amb el PP, el Govern, com en el cas de les retallades en sanitat, ha optat per incomplir obertament els seus compromisos electorals, bàsicament empès per la necessitat de quadrar els pressupostos amb els objectius de dèficit imposats per Brussel·les.

Més enllà de la qüestió de la taxa turística, el departament d'Empresa i Ocupació ha centrat una part important dels seus esforços en la reforma del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC), que figurava al programa electoral i ha esdevingut una de les grans prioritats de la conselleria. Entre el que s'ha fet en aquest sentit hi ha el pla de millora de les oficines d'ocupació i el conveni amb l'Estat que ha de permetre'n un funcionament millor.

Mentre que en aquesta qüestió els avenços són evidents, en altres àmbits el balanç és menys clar. Per exemple, la llei general del comerç segueix en preparació un any després. Per contra, la incorporació de 31 nous inspectors laborals i la reforma del codi de consum per incrementar les garanties en la contractació d'hipoteques són mesures que segueixen la línia del programa de CiU.

L'altre departament analitzat en aquesta entrega de l'ARA Control, el d'Agricultura, s'ha vist fortament afectat per les retallades pressupostàries. Amb un marge d'actuació limitat, s'han impulsat algunes mesures en la línia de la simplificació administrativa i la reducció de la burocràcia a què s'enfronta el sector.

D'altra banda, la gestió dels parcs naturals és una matèria per la qual hi va haver disputes entre el departament d'Agricultura i el de Territori, que van culminar en un decret que en repartia les responsabilitats. En aquest sentit, projectes com l'ampliació del Parc d'Aigüestortes ara per ara no s'han concretat. La llei de biodiversitat, inclosa al programa electoral, va quedar aturada després del rebuig de CiU i PP a la proposició de llei presentada per ICV.

Amb tots els departaments ja analitzats, la nota mitjana del Govern és de 16 sobre 100, una nota baixa (l'objectiu hauria de ser un 25 el primer any), que s'explica per la falta general de recursos.

stats