Publicitat
Publicitat

LITERATURA I MÚSICA

El Primera Persona aposta per “l’autobiografia en directe”

Entre els participants hi ha Eduardo Mendoza i Caitlin Moran

L’any 2012 el festival Primera Persona -ideat per Kiko Amat i Miqui Otero- va celebrar la primera edició al CCCB amb el lema: “Jo sóc el meu heroi”. Tres anys després, la trobada anual repeteix espai i enfocament, amb la promesa dels seus directors que “el festival cada vegada és més íntim”. Aquest any serà els dies 8 i 9 de maig. Amat i Otero han disposat d’un pressupost d’uns 50.000 euros, “similar al de l’any passat”, per muntar un “espectacle de varietats” que combina escriptors, cantants, còmics, cineastes i actors. “La filosofia és encadenar actuacions diametralment oposades de 30 o 60 minuts”, deia ahir Amat durant la presentació del festival, que tindrà la participació destacada de novel·listes com Eduardo Mendoza, Caitlin Moran i Richard Price, i de músics com Kiko Veneno, Laetitia Sadier (dels Stereolab) i Sleaford Mods.

El Primera Persona 2015 arrencarà divendres a les 19 h. L’escriptor Todd McEwen farà el preludi de la sessió Porno, en què participaran actors i algun expert en el gènere, com ara Jordi Costa. Després parlarà Richard Price -novel·lista i que formava part de l’equip de guionistes de la sèrie The wire - i cantarà Laetitia Sadier. La segona sessió de divendres començarà a les 22.15 h amb Coses de casa, abans de donar pas a la conversa sobre literatura humorística entre Eduardo Mendoza i el cineasta José Luis Cuerda, i el concert final de Kiko Veneno, que també tindrà la intervenció del seu fill, l’il·lustrador Akimoski.

La bona salut de l’humor

Dissabte “l’autografia en directe” que proposa el Primera Persona començarà a les 19 h amb el periodista Xavi Ayén, que ha dedicat deu anys a investigar el boom llatinoamericà. Precedirà la part més humorística del festival, amb la gravació d’un programa de ràdio que faran Los Hermanos Podcast, seguits de l’humorista Ignatius Farray i del concert dels anglesos Sleaford Mods. “Parlen de masculinitat, de la classe obrera, de dimonis personals, i ho fan en mode crucifixió”, assegura Amat. L’última de les sessions serà la més musical de totes: anirà des de la màquina del Max Mix (22.15 h) fins al concert de The Monochrome Set, “que tenen un frontman que segueix gairebé igual que el 1978”, com explicava Otero. Entremig, Marta Salicrú conversarà amb la provocadora periodista Caitlin Moran, que hi presentarà Com es fa una noia. I Jon Langford reivindicarà en solitari el llegat de The Mekons.

‘Coses de casa’, una ‘sitcom’ narrada

Una de les propostes més singulars d’aquesta edició del Primera Persona és Coses de casa (divendres, 22.15 h). “Quatre artistes parlaran dels sentiments que s’amaguen rere les portes de les seves cases familiars -explica Miqui Otero-. S’hi podrà veure el contrast entre els seus estatus familiars i les geografies on han crescut, tot i que de vegades el patiment d’uns i altres és similar”. Els participants seran els tres novel·listes Carlos Pardo, Miguel Ángel Ortiz i Llucia Ramis, i la cineasta Mar Coll. Tots mostraran “amb una posada escena que no defugirà la teatralitat” els vincles, embolics i desavinences que s’amaguen a les seves llars, i que tots ells han investigat des del punt de vista creatiu.

‘Max Mix’, història d’un èxit electrònic

Kiko Amat i Miqui Otero asseguren que els recopilatoris Max Mix són “la gran història oculta de la música popular espanyola, catalana i, molt especialment, barcelonina”. Tot va començar a principis de la dècada dels 80, quan Josep Maria Castells, Toni Peret i Mike Platinas van impulsar “un estil artesà de collage musical que canviaria per sempre la música de ball de la península Ibèrica i que assoliria rècords Guinness de vendes”. Coincidint amb els 30 anys de la seva expansió, els tres artífexs oferiran una aparició divertida i teatral. Com diu Otero, aquests “discos de mescles només podien ser producte de la gosadia i la ignorància de la societat barcelonina de l’època”.

Atipa't de cultura