16/06/2016

El realisme de Richard Ford, premi Princesa d’Astúries de les Lletres

2 min
El realisme de Richard Ford, premi Princesa d’Astúries de les Lletres

BarcelonaLes novel·les i els relats de Richard Ford, hereus de la millor tradició realista -meticulosa i crítica-, han sigut distingits amb el premi Princesa d’Astúries de les Lletres 2016. El director de la Real Academia Española i president del jurat, Darío Villanueva, en destacava “el cuidat detallisme de les descripcions, la mirada ombrívola i densa sobre la vida quotidiana de personatges anònims i invisibles, que conjuguen la desolació i l’emoció dels seus relats”.

Ford es va imposar en les votacions finals al poeta polonès Adam Zagajewski. Dotat amb 50.000 euros i una escultura dissenyada per Joan Miró, el premi Princesa d’Astúries de les Lletres s’entregarà a l’octubre a Oviedo. Ford veu el premi com la constatació que no és un “mandrós i un inútil”: “És encoratjador no només pel que he escrit sinó pel que encara puc escriure. Significa que el meu editor no ha perdut el temps donant-me suport tots aquests anys”.

Estudiar la complexitat de l’ésser humà

“Una gran diferència entre la meva manera d’escriure quan tenia 30 anys i la d’ara és que abans creia que la foscor era suficient per fer créixer una història -explicava durant una visita a Barcelona per presentar la novel·la Canadà -. Una lliçó que he après és que amb la foscor no n’hi ha prou: és violenta, dramàtica i interessant, però cal mirar també les parts lleugeres i lluminoses. Si ens interessa l’ésser humà -i ha de ser així, si ens dediquem a escriure- és per la seva complexitat i perquè ens pot sorprendre en qualsevol moment”.

Nascut a Jackson el 1944, Ford va debutar el 1976 amb A piece of my heart, novel·la que va ser seguida de The ultimate good luck. Va ser amb aquests llibres que se’l va emparentar amb el realisme brut de Raymond Carver i Tobias Wolff. El 1986 va publicar la primera novel·la de l’escriptor fracassat i periodista Frank Bascombe, El cronista d’esports (1986). Va continuar aprofundint en el personatge a El dia de la Independència (1995) -que va guanyar els premis Pulitzer i Faulkner- i a Acció de Gràcies (2006). El seu últim llibre, Francament, Frank (2015), presenta quatre relats llargs protagonitzats per Bascombe. El desembre passat, a Barcelona, Ford declarava: “No hi ha res que no em pugui arribar a fascinar”.

stats