12/05/2015

La Setmana de la Poesia de Barcelona vol ser “total”

3 min
La Setmana de la Poesia  de Barcelona vol ser “total”

Barcelona“Quan parlem de qualsevol variant de la poesia sembla que ens estiguem referint a la mateixa cosa, i cal vigilar. És un gènere plural, divers i ric, i Catalunya n’és un autèntic viver. Tinc comptabilitzades gairebé un centenar d’editorials del territori lingüístic català que publiquen poesia”, diu Sam Abrams, codirector de la Setmana de la Poesia de Barcelona, que l’any que ve serà substituït per Manuel Forcano: farà equip amb Teresa Colom.

En una trentena d’actes que comencen aquesta tarda amb el lliurament del premi dels Jocs Florals, que ha guanyat Miquel de Palol, la Setmana de la Poesia de Barcelona vol oferir una panoràmica de la vitalitat poètica de la llengua catalana incorporant nous espais -com el Planetari de CosmoCaixa i els Cinemes Girona- i mantenint el pressupost de l’edició anterior, 238.000 euros. Tots els recitals i espectacles seran gratuïts, menys el 31è Festival Internacional de Poesia, que se celebrarà al Palau de la Música el 18 de maig. Les entrades, que inclouen el llibre amb els poemes que s’hi recitaran, costen 6 euros. Hi participaran Carles Camps Mundó, Ewa Lipska, Elena Medel, Sharon Olds, Montserrat Rodés i Charles Simic.

L’art de saber recitar

Editorials petites, duets insòlits

i una nit al Planetari

Entre els recitals hi ha el cicle Finestres: poesia i edició, tres actes en centres cívics on sis editorials portaran algun dels poetes que publiquen. El primer reunirà Daviel Busquets, Blanca Llum Vidal i Jordi Vintró, de LaBreu, i Lluís Calvo, Ricard Mirabete i Mireia Vidal-Conte, de Terrícola, al Centre Cívic Pati Llimona (13 de maig, 19 h). A Whitmaníacs, Jaume C. Pons Alorda, Andreu Subirats, Lluís Calvo, Pau Gener i Dolors Miquel recitaran al verger del Museu Frederic Marès una tria de Fulles d’herba (14 de maig, 21.30 h).

Dos dels actes més singulars seran Stop all the clocks..., el duet format per Julie Christie i Marta Pessarrodona, en què recordaran poetes com Auden, Plath, Rossetti i Larkin a l’auditori de la Pedrera (15 de maig, 19 h) i Llunàtics, un recital al Planetari de CosmoCaixa a càrrec de Màrius Sampere, Enric Casasses, David Castillo i Núria Martínez-Vernis (16 de maig, 20.15 h).

Concerts i homenatges

Tres poetes ‘ocults’: Pau Riba, Ovidi Montllor i Jaume Vallcorba

En l’apartat de concerts,Toti Soler, Joan Massotkleiner i Gemma Humet reivindicaran a la plaça del Rei la força poètica de l’obra d’Ovidi Montllor (12 de maig, 21 h). El cantautor Pau Riba, acompanyat de tres músics i cinc convidats més, defensarà a la plaça de Jaume Sabartés, al Born, els vincles de les seves cançons amb la poesia (15 de maig, 21 h).

Un altre acte singular serà Jaume Vallcorba i la poesia, en què el crític, traductor, professor, editor i poeta serà recordat a la Biblioteca Guinardó - Mercè Rodoreda a través d’alguns dels autors que va publicar a Quaderns Crema: Rafael Argullol, Ponç Pons, Francesc Parcerisas, Juan Antonio Masoliver Ródenas, Lola Badia i Manel Ollé. L’actriu Gemma Reguant llegirà alguns poemes del mateix Vallcorba (14 de maig, 19 h).

Espectacles i cinema

Diàlegs interdisciplinaris sense oblidar el públic familiar

El lema de l’edició d’enguany del festival és: “Poesia total!” Diu Abrams que cal tenir en compte “les diferències dins del mateix gènere”. És aquest motiu el que ha fet que des de l’organització es programin diversos espectacles multidisciplinaris, com per exemple el de Poesia i circ, que ajuntarà versos de set poetes andorrans i acrobàcies aèries (16 de maig, 18.30 h), i Rosa profunda, en què un grup de tango argentí interpretarà a l’Ateneu Barcelonès uns quants clàssics, amb una petita gran diferència: les lletres, en comptes de ser cantades, seran recitades (16 de maig, 22 h). També hi haurà un parell d’espectacles familiars, com La Lluna La Pruna, a la Biblioteca Sagrada Família (16 de miag, 12 h), i el d’Andreu Galan al Poble Espanyol (17 de maig, 12.30 h).

Els dies 13, 14 i 15 de maig els Cinemes Girona projectaran tres pel·lícules, en què destaca Amour fou (13 de maig, 20 h), sobre el suïcidi de Heinrich von Kleist. Quan acabi la projecció, Jordi Cornudella, Oriol Martí i Albert Serra debatran, moderats per Jordi Galves, les relacions entre creadors i suïcidi.

stats