Publicitat
Publicitat

LITERATURA

La ‘bèstia’ de Miquel de Palol guanya els Jocs Florals

Dos cors per una bèstia, de Miquel de Palol, s’ha imposat als altres 81 participants dels Jocs Florals de Barcelona, premi dotat amb 9.000 euros. L’escriptor no publicava poemari des d’ Aire amb cel de fons (Proa, 2012), un llibre que havia suposat el seu retorn a la poesia: havia obert el parèntesi el 2003 amb Nocturns (Columna). “Palol va néixer com a poeta, i tot i que té una obra narrativa molt consolidada, cal tenir en compte la importància de la seva veu poètica”, recordava ahir Sam Abrams durant la roda de premsa de la Setmana de la Poesia de Barcelona, que se celebrarà del 12 al 18 de maig.

“Aquest llibre ha partit bàsicament de la forma -deia de Palol-. Es pot interpretar com un cicle de variacions en el sentit musical, o com una figura contemplada des d’angles diferents”. A Juny, un dels 32 poemes del llibre, que publicarà Proa a la tardor, Palol escriu: “Al fons, una escala de fusta / que puja amb tres revolts quadrats / i no se’n veu mai el final. / Però en té un, i és agenollar-se / i posar el cap al cilindre de llenya / per rebre la destral”. “Els dos cors que menciono al títol són a canvi d’una bèstia, no per a aquesta bèstia -aclaria l’autor-. El contingut del llibre és el pas del temps. Com els anys erosionen els sentiments, com es barregen els records i els desitjos”. En un altre poema, Després de l’oratge, s’hi pot llegir: “Ens contemplem entre somriures variables, / i contemplem el buit. / Són dos buits diferents”.

Manuel Forcano, nou codirector

Durant la roda de premsa de la Setmana de la Poesia de Barcelona, Sam Abrams també va anunciar el relleu en la direcció del festival. L’any que ve Teresa Colom -actual codirectora- estarà acompanyada de Manuel Forcano, fins ara director general de la Fundació Centre Internacional de Música Antiga i poeta. El seu últim llibre, Ciència exacta, va guanyar el premi Miquel de Palol.

Els llibres que ens fan grans