24/04/2016

“Estan bojos, aquests catalans”

5 min
Sant Jordi 2016

BarcelonaGentada i cues. Sensació d’eufòria, una mica aigualida a partir de mitja tarda. Sant Jordi ha tornat a ser un èxit tot i que va caure en dissabte i va ploure a pràcticament tota la meitat nord del país durant la tarda. A primera hora del matí, abans i tot de l’esmorzar del Regina -on els escriptors cada cop tenen més feina per fer-se un lloc entre noms mediàtics- a la Rambla ja no s’hi cabia.

Potser per això molts barcelonins compaginaven la inevitable excursió al centre, preparats per suar, amb una passejada pels seus barris: la diada confirma l’esponjament en llocs com Gràcia o Sants, i el passeig de Sant Joan se suma com a espai de trànsit massiu a la Rambla, el passeig de Gràcia i la rambla de Catalunya, que aquest any ha augmentat les parades, que arribave fins a la Diagonal. “Aquest Sant Jordi, a més de regalar un llibre, el que s’hauria de fer és agafar-lo i llegir-lo -proposava Patrici Tixis, president de la Cambra del Llibre-. Sant Jordi és un dia per posar en pràctica la lectura, per convertir-la en hàbit. Hem d’aconseguir que els lectors ocasionals esdevinguin lectors freqüents”.

Flipar amb el país

Quinze llibreters europeus visiten Barcelona per Sant Jordi

A quarts de dotze del matí, l’equip del Gremi de Llibreters de Catalunya recollia una delegació de 15 llibreters europeus per enfilar el tros de la Rambla que els separava de l’Ateneu. “Hi havia tanta gent passejant que n’hem perdut dotze! -exclamava Marià Marín, secretari tècnic del gremi-. La valoració general era unànime: flipaven. Deien que és admirable que l’amor i la cultura moguin el país”. L’expedició que visitava Barcelona venia de països com el Regne Unit, Irlanda, Bulgària, Dinamarca, Alemanya, França i Portugal. El llibreter portuguès, que no havia sentit a parlar de Sant Jordi fins ara, “no es creia el que veia” i deia que els “catalans es tornaven bojos un dia a l’any”. Ho deia en to d’admiració, convertint l’eufòria en una variació de la conegudíssima frase dels còmics d’Astèrix: “Estan bojos, aquests romans”. Molts dels llibreters demanaven sobre la inversió que des de la Cambra del Llibre es feia per “convocar un milió de persones als carrers de la ciutat”. N’hi havia que també es mostraven encuriosits per l’edició en català, sorpresos de la gran oferta disponible i de la vitalitat. A la tarda els llibreters van anar a Manresa i Terrassa, on van descobrir l’art casteller.

Eufòria a mitges

Dissabte no va en contra del dia de Sant Jordi tot i la pluja

Si a primera hora a Barcelona i Girona les masses ja omplien els carrers, a Tarragona, Lleida i a localitats de les Terres de l’Ebre hi va haver un ascens gradual de passejants.

Al migdia pràcticament tot Catalunya bullia d’activitat. A Barcelona el preu de les roses s’enfilava fins als 10 euros en algunes parades de la rambla de Catalunya, si bé el preu mitjà era de 4 euros. A la una del migdia la Guàrdia Urbana va haver de tallar la cruïlla d’Aragó amb passeig de Gràcia perquè els vianants havien envaït la calçada. El matí radiant i les previsions de pluja de cara a la tarda havien estimulat les ganes d’aprofitar el matí. No s’equivocaven: a primera hora de la tarda ja plovia a bona part de les comarques gironines, i els xàfecs van arribar a Barcelona cap a les sis. Durant aquell parell d’hores crucials l’allau de gent va disminuir: en algunes parades de llibres i roses els venedors observaven amb cares llargues la desfilada de paraigües cap a les boques de metro. A quarts de vuit no es podia accedir a l’estació de Catalunya, saturada de passatgers.

Així i tot, les xifres del dia, facilitades pel Gremi de Llibreters a última hora de la tarda, defugien el pessimisme: “Tot fa pensar que no hem anat enrere -deia a l’ARA Antoni Daura, el seu president-. A l’espera de tenir les dades definitives, que donarem dijous que ve, creiem que hem repetit la xifra de l’edició anterior. Hem assolit els objectius”. El Gremi confirmava així la “sensació de recuperació del sector”. El 2015 per Sant Jordi es van vendre 1,6 milions de llibres. La facturació total va ser de 20,35 milions de llibres, un 6% més que l’any anterior. “Des que vaig entrar al món del llibre el 1986, el format de Sant Jordi s’ha mantingut igual -recordava Daura-, però des de fa uns 15 anys ha agafat força mediàticament. El dia del llibre se celebra des de fa nou dècades, però ha sigut un model d’èxit espontani i és un fenomen únic i estrany al món”.

Amela regna en català

Els títols més venuts no suposen més del 8% de les vendes totals

La filla del capità Groc, últim premi Ramon Llull, ha aconseguit ser la novel·la en català més venuda de la diada. L’ha seguit Empar Moliner, premi Mercè Rodoreda. Eren els dos clars favorits, dominadors de les llistes de més venuts des de feia setmanes. El premi Sant Jordi de Pep Puig i el Josep Pla de Lluís Foix també han entrat a les llistes, en un any especialment exitós per als guardons literaris de Grup 62. La noia del tren, de Paula Hawkins, va ser el thriller revelació de l’estiu passat, però ha aconseguit allargar el ressò fins a la campanya de Sant Jordi, i per partida doble. En castellà els autors preferits han sigut vells coneguts d’aquestes llistes: Julia Navarro, Almudena Grandes i Eduardo Mendoza, que ahir van firmar amb intensitat. No és el cas de Juan Marsé, que tot i que tenia novel·la recent, no es va deixar veure per les parades. Francisco Ibáñez ha venut 20.000 llibres de 13 Rue del Percebe.

Qui també té entre mans un long seller és Carles Capdevila, que porta editats 25.000 exemplars d’ Educar millor. En la categoria de no-ficció, però, el podi se’l van endur Sergi Pàmies i l’obsessió per l’ordre de la japonesa Marie Kondo. En la categoria infantil i juvenil arrasen els llibres de Sant Jordi. “La sensació és que la venda ha estat molt repartida”, insisteix cada any Antoni Daura. Els títols del rànquing suposen una venda inferior al 8% del total.

L’any de les ‘selfies’

Els autors més sol·licitats aprenen a firmar a peu dret

“Cada cop hi ha més persones que et demanen selfies, en comptes de dedicatòries -deia Víctor Amela-. Hauríem de poder combinar signatures i selfies al 50%”. Per això alguns dels autors més populars d’aquesta diada firmaven els exemplars a peu dret, entre foto i foto amb els fans. La nova fornada d’autors catalans ha aconseguit eixamplar els lectors. “Els joves tirem, sobretot, a les llibreries dels joves”, deia Albert Forns, que ha firmat molt més a La Calders, instal·lada a l’Antic Teatre, que a la parada de l’Abacus. Eugènia Broggi, que ha publicat els nous llibres d’Alicia Kopf i Marina Espasa, declarava: “Encara que de vegades ens queixem de Sant Jordi, si no existís l’hauríem d’inventar. És un dia que sempre val la pena, sobretot per la gran proximitat entre autors, editors i lectors”.

stats