Publicitat
Publicitat

El sàdic Christian Grey explica la seva versió

Amb ‘Grey’, E.L. James expandeix la saga de novel·les eròtiques de vendes milionàries

A l’inici de 50 ombres d’en Grey, l’estudiant Anastasia Ana Steele es mirava al mirall i confessava la frustració que sentia per culpa de la seva imatge. Amb la trilogia tancada -i havent-ne venut 125 milions d’exemplars en 52 llengües- la britànica E.L. James va decidir-se a donar la versió masculina de la relació entre la jove i l’empresari Christian Grey. La nova novel·la comença amb un somni del milionari: “Tinc tres cotxes. Avancen molt ràpid. Molt, molt ràpid. Un és de color vermell. L’altre és verd. L’altre, groc. M’agrada el verd: és el millor. A la mami també li agraden els cotxes. M’agrada quan la mami juga amb els cotxes i amb mi”.

Grey, que arriba avui en castellà publicada per Grijalbo -en català, la traducció s’ha retardat fins al 10 de setembre-, ofereix la versió del sàdic i dominador que convenç una innocent estudiant de literatura de 21 anys perquè signi un contracte que la converteixi en la seva esclava sexual. La nova història arrenca al mateix punt que 50 ombres d’en Grey, amb l’entrevista que la noia li fa per a la revista de la universitat. La perspectiva, però, és ara molt més explícita: després que el Christian digui que la seva empresa té un “excel·lent programa de pràctiques”, ell mateix se censura, dient-se que “follar amb el personal està prohibit”, perquè va “contra les normes”. Després d’uns quants correus electrònics i de les primeres trobades sexuals, el Christian admet sentir-se “sexualment utilitzat” i es proposa “capgirar la situació” i aconseguir que la noia signi el contracte per poder posar en pràctica les seves fantasies sadomasoquistes. Grey ressegueix l’inici de la relació entre la parella, presentant l’altra cara dels fets, i aprofundint en els traumes d’infantesa que han convertit el protagonista masculí en algú que menysprea l’amor romàntic i exigeix la dominació.

Una publicació accidentada

En anglès, el quart llibre de la saga va ser publicat el 18 de juny amb una tirada d’1.250.000 exemplars. Ha superat les expectatives, perquè en un mes se n’han despatxat dos milions. La publicació, que va ser anunciada l’1 de juny, va ser precedida per la denúncia de Random House del robatori d’un exemplar acabat de la novel·la. En castellà, un error d’impremta ha fet que la pàgina 421 estigui en blanc. Grijalbo, que n’ha llançat mig milió d’exemplars, ja està reimprimint-ne una segona edició sense l’errata, i els lectors que ho vulguin podran canviar el seu exemplar defectuós per un de bo a partir del 27 de juliol.

Grey no serà l’últim blockbuster que arribarà aquest estiu: si ahir es presentava la nova novel·la de Harper Lee, Vés i aposta un sentinella, a finals d’agost arribarà la quarta entrega de la saga Millennium. El que no et mata et fa més fort, que ha reprès David Lagercrantz després de la mort de Stieg Larsson.