06/04/2018

Dones, micròfons i patins

2 min
Olga Viza, Mercedes Milà, Isabel Bosch i Imma Pedemonte

BarcelonaDimecres, a la llotja del Camp Nou, quatre pioneres del periodisme esportiu del país, guardonades pel Barça amb el premi Edelmira Calvetó, somreien al fotògraf que donava testimoni de la invitació del club. És curiós que assistissin a un partit de futbol si, almenys als seus inicis, Olga Viza, Mercedes Milà, Isabel Bosch i Imma Pedemonte van destacar per la seva especialització en altres esports com el motociclisme, l’atletisme i l’hoquei patins.

Des que Pedemonte es va encarregar del seguiment d’aquesta última modalitat al diari Dicen (“Per casualitat, simplement perquè qui se n’ocupava fins llavors, Joan Valls, va passar a les pàgines de futbol”), es pot constatar que l’univers de l’hoquei ha sigut l’àmbit de treball d’un nombre de dones periodistes superior al d’altres disciplines. El març del 1984, Pedemonte va participar en la primera retransmissió d’hoquei de la flamant TV3, al costat d’Eduard Boet, un clàssic Barça-Reus al Palau Blaugrana. Al descans, es va atansar somrient a Carles Trullols, que acabava de penjar els patins, i el va entrevistar enmig de l’aplaudiment del públic. Trullols, ben plantat, de mirada afable i discurs pausat, havia gravat en el record dels aficionats una col·lecció d’aturades tan inversemblants com injustament fugaces. Però no seria exagerat pensar que la simpatia popular també es podia dirigir a la periodista i al mitjà que representava, que va confiar a Pedemonte, en una decisió encertada i valenta, la feina de comentarista principal sempre que s’oferia un partit d’hoquei en directe.

L’Imma va fressar el camí que, més tard, han seguit Montse Mir, que fa més de dues dècades que trepitja pavellons amb el micròfon de Catalunya Ràdio; Neus Yerro, que al diari Sport tant agafava la raqueta com l’estic; Anna Ferrer, que va fer grossa la nòmina d’excel·lents informadors d’hoquei de L’Esportiu ; Sonia de Alba, sempre a l’aguait de les seccions als mèdia del Barça; i Anna Freixa, periodista de La Xarxa que va conduir l’última gala de la Federació Catalana de Patinatge. Però en plantejar aquesta continuïtat a les interessades, declaren que són les primeres a sorprendre’s. Admeten, en algun cas, que així com el futbol va ser un territori exclusivament masculí, les periodistes van trobar els seus espais en l’àmbit poliesportiu, en disciplines fins i tot considerades menys atractives, i que van arribar a pensar que els servia de banc de proves. És quan se sol·licita un judici coetani masculí, el de Ramon Besa, que es rep una explicació justa: “L’hoquei és un esport poc televisiu, costa de veure-hi la bola o els gols; el periodista sap que la gràcia és veure’l en directe, anar a la pista, xerrar amb la gent, crear complicitats. En això, les dones són sempre més valentes i perseverants”. Amén.

stats