EL GERMÀ PETIT
Misc 24/11/2014

Leo al soterrani

i
Jordi Sunyer
2 min

Em permeto comptar amb la disculpa del lector per relatar una experiència personal. Al seu soterrani gastronòmic proper al Camp Nou, Carles Sanz, conegut a través d’amics comuns, va tornar a aplicar la teoria dels sis graus per organitzar una trobada entre qui escriu i un homònim infinitament més eminent.

Jordi Sunyer, fill de Gràcia, codirigeix el Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL) i l’estiu passat va ser reconegut amb el premi John Goldsmith, el màxim honor mundial per als professionals d’aquest àmbit. L’any 1984 ell i el doctor Antó, director del CREAL, van mostrar que la multiplicació sobtada de casos d’asma aquell any a Barcelona es devia a la inhalació d’una proteïna present en la pols de la soja que es descarregava, sense filtres ni controls, al port de la ciutat. Des d’aleshores, Sunyer investiga la incidència de la contaminació ambiental en les malalties respiratòries i cardiovasculars i el desenvolupament neuronal i cognitiu.

Si bé no es considera seguidor de l’esport, la conversa afable entre homònims salta de l’etimologia i geografia del nostre cognom cap al futbol. Sunyer explica que el Barça de Pep Guardiola va fer-li revifar l’interès pel joc i reconeix que l’impacta Messi. Tot el que veu en l’argentí, argumenta, és diferent del que fan la resta de futbolistes: moviments, tracte de la pilota, conducció. I adverteix que, analitzant Leo Messi, es pot deduir que la seva intel·ligència corporal cinestèsica, un dels vuit tipus d’intel·ligència tipificats el 1983 pel psicòleg Howard Gardner, és extraordinària. Leo Messi llegeix i interpreta la situació que se li planteja a la gespa més veloçment que ningú; el seu cos reacciona a la informació que processa en un temps imbatible.

Des de la ignorància, li associo aquest comportament amb la brama (ningú ha llegit ni ha efectuat un diagnòstic fefaent) segons la qual Messi exemplifica la forma d’autisme anomenada síndrome d’Asperger. Sunyer contesta amb el que li ha apuntat en aquest sentit un seu company al CREAL, el neuropsicòleg Joan Forns. Culer manifest, Forns afirma que Messi no presenta cap dels problemes motors o de coordinació ni cap de les dificultats comunicatives o adaptatives que s’atribueixen a un individu amb un trastorn de l’espectre autista, fos Asperger o la síndrome del savi, també adjudicada al 10 blaugrana.

Messi, conclou, combina de forma única habilitats de percepció visual, de processament de la informació i de l’espai i d’execució, i revela unes capacitats cognitives prodigioses que valdria la pena poder mesurar. Potser serà més fàcil, però, anar teixint el lligam entre futbol i coneixement al soterrani gastronòmic del Carles.

stats