03/01/2016

‘The show must go on’

2 min

Vivim en l’època dels recintes coberts, les gespes mixtes i les calefaccions soterrades, però, malgrat una climatologia anormalment benèvola, les aturades en les lligues centreeuropees continuen partint el calendari, si bé no amb la durada de dècades passades: a la Bundesliga, el descans tradicional de sis setmanes es va escurçar a un mes en la temporada anterior al Mundial del 2010. La hivernació futbolística germànica o neerlandesa contrasta amb el que es dóna a la Premier League: tres jornades en vuit dies entre el Boxing Day i l’endemà d’any nou. Per a l’aficionat, un tiberi que permet observar litúrgies paganes diverses i que sol tenir un derbi com a postres; els partits nadalencs es programen perquè enfrontin conjunts veïns o geogràficament propers. Per als mèdia, també els d’aquí, un recurs per a dies en què, en aparença, cal servir el mateix plat amb menys matèria primera. Per als jugadors i els tècnics, però, aquest tour de force té unes connotacions menys agraïdes.

Han estat, apropiadament, dos entrenadors centreeuropeus de la Premier els que han posat el crit al cel. Ronald Koeman va qualificar de “ridícul” que hi hagués menys de quaranta-vuit hores entre el Southampton-Arsenal del Boxing Day i el partit dels Saints al Boleyn Ground, ja de la jornada següent. “Un jugador necessita, almenys, quaranta-vuit hores per poder-se recuperar -indicava Koeman-. L’any passat ja vaig haver de canviar quatre jugadors titulars d’un partit a l’altre”. Finalment, enguany, les variacions de l’holandès van ser només dues i l’equip que venia de clavar-li un pòquer de gols a l’Arsenal va sucumbir contra el West Ham. Jürgen Klopp va argumentar que la falta d’una mínima pausa nadalenca danya la selecció anglesa perquè, quan s’enceti l’Eurocopa, els homes de Roy Hodgson no hauran tingut cap descans durant l’any. A Sud-àfrica, però, Alemanya va repetir el bronze del 2006.

Amb tot, el lateral red Nathaniel Clyne afirmava fa uns dies que estava encantat de disputar partits non-stop i en estadis plens d’un públic més familiar. “Una pausa tallaria el clímax de la lliga i, quan en tornéssim, semblaria que hem de fer una segona pretemporada”, deia Clyne. En converses més informals, però, altres professionals parlen de recuperacions impossibles per haver de jugar, precisament, en el que seria el dia crític d’un postpartit normal. Expliquen que és clau una alimentació correcta i immediata després del primer partit, i que en la sessió d’entrenament prèvia al segon matx es pot fer poc més que cursa i massatge. Només queda pensar que el rival està igual d’exhaust i serrar les dents: amb la FA Cup en cap de setmana i la lliga més cara del món, the show must go on.

stats