Publicitat
Publicitat

EL GERMÀ PETIT

Verona, 85-15

Aquests dies, a Verona, es pot adquirir per quinze euros un cofre amb un àlbum de cromos, i les corresponents figurine, que commemora el campionat que el 1985 va endur-se l’Hellas. La Juventus tenia Platini; el Nàpols, Maradona; la Fiorentina va acollir Sócrates i l’Inter presumia de Rummenigge, però l’Scudetto el va aixecar una squadra de província, quinze anys després de la lliga del Càller de Gigi Riva. L’Hellas Verona s’havia reforçat amb un punta internacional danès, Preben Elkjaer, rescatat del Lokeren belga, i el lateral mundialista alemany Hans-Peter Briegel. El 5-3-2 de Bagnoli va perdre només dos partits en tot el torneig: encara ara, al Bentegodi, els tifosi canten “ Elkjaer sindaco ” (alcalde), si bé Galderisi va anotar tres gols més que l’escandinau.

El mateix cap de setmana en què a la vora de l’Adige es va celebrar una lliga, l’Everton va posar fi a una sèrie de divuit partits sense derrota que el va catapultar al títol anglès per primer cop en quinze anys. Graeme Sharp, en el seu cinquè any a Goodison Park, es va associar amb l’exespanyolista Adrian Heath per anotar vint-i-set gols en totes les competicions i dur a Merseyside la lliga i la Recopa. Els toffees de Howard Kendall van guanyar els seus dos darrers tornejos de la regularitat els mateixos anys, 1985 i 1987, en què el Girondins de Bordeus va registrar les seves millors anyades, amb el buquet característic del joc precís i incisiu de Tigana i Giresse al mig del camp. I el 1985, esclar, va ser també l’any de la declaració d’amor esportiu que Joaquim Maria Puyal, encara amb el micròfon de Ràdio Barcelona ben agafat al puny dret, va emetre cap a Urruti al José Zorrilla de Valladolid. Era la primera Lliga des del 1974.

Bradford i Heysel, per desgràcia, tindrien rèpliques quan el futbol clamava un mai més. Però, esportivament, el 1985 semblava any per als romàntics, per esberlar oligopolis i per arrapar-se a un moment esportiu que s’intuïa irrepetible o d’una freqüència semblant al pas del cometa Halley, tan publicitat aquells mesos. El Verona va militar al tercer nivell del calcio del 2007 al 2011, avergonyit pels veïns del Chievo; l’Everton, després que se n’anés Kendall, només va celebrar la Copa i la Supercopa del 1995; i al Bordeus el van fer baixar administrativament a Segona abans de poder celebrar dues lligues en vint-i-vuit anys. Des d’aquell penal fallat per Mágico González, en canvi, el Barça ha aixecat una dotzena de Lligues, sis Copes del Rei i les seves quatre orelludes europees. I en albirar un triplet, s’imposa una màxima de la història: recordar el passat per valorar el present.

Històries de superació esportiva