07/01/2013

Tot esperant una traïció

3 min
Ronald Reng, autor del llibre Una vida demasiado corta.

Si els Reis us han deixat al menjador o el tió us ha cagat la traducció castellana d'Ein allzu kurzes leben ( Una vida demasiado corta ), esteu d'enhorabona. La sensibilitat, la proximitat i l'enteresa amb què Ronald Reng relata el procés depressiu que va conduir al suïcidi el seu amic, l'antic porter del Barça i de la selecció alemanya Robert Enke, fa d'aquesta obra emocionant un dels millors llibres sobre futbol que s'han escrit mai, bo i tractant-se d'un relat en què el discurs estrictament futbolístic és secundari. La traducció d'aquest llibre i de l'imprescindible Football against the enemy de Simon Kuper, tots dos per Contra, és una altra mostra de la normalització del futbol com a tema editorial, un necessari recordatori que es pot parlar d'aquest esport des de la reflexió. Hi ha, amb tot, volums i autors que han marcat la literatura futbolística en altres països i que esperen la traducció que en difongui l'encert i la qualitat en aquest racó de món.

Jonathan Wilson és un periodista nascut fa 36 anys a Sunderland, al nord d'Anglaterra, que a les pàgines del Guardian manifesta amb autoritat les seves dues especialitats: el futbol de l'est d'Europa i el comportament tàctic d'equips i jugadors. Dels dos aspectes n'ha publicat llibres, però la seva obra mestra és Inverting the pyramid , una història del futbol a partir de l'evolució tàctica. Caminant en la fina línia entre el discurs tècnic i el periodístic, Wilson va des del canvi en la regla de l'orsai que va afavorir la introducció de la WM fins als esquemes sense davanter, i analitza les interconnexions entre les modificacions estratègiques de diversos equips i el seu context esportiu i històric. Wilson també ha analitzat l'evolució de la selecció anglesa basant-se en deu partits en concret (The anatomy of England ) i acaba de presentar The outsider , una història del porter tant des del punt de vista del seu paper en l'equip com individualment.

El prolífic Wilson també ha publicat una extensa biografia sobre Brian Clough, un dels entrenadors més controvertits de la història del futbol anglès. Els cinèfils futbolers han conegut el personatge, potser, gràcies a The damned united , amb Michael Sheen en el paper de Cloughie, i estrenada al nostre país. El film, del 2009, es basa, però, en la novel·la del mateix títol i temàtica escrita per David Peace tres anys abans. Peace és inquietantment precís i despietat en dibuixar el retrat psicològic de Clough, tant que va haver d'afrontar el menyspreu de la família del manager i les demandes de jugadors d'aquell Leeds United que Old Big 'Ead ("el vell capgròs") va dirigir durant uns intensos 44 dies. Un thriller amb un èxit rotund i traduït, de moment, a l'italià i el francès.

Ningú ha penetrat en un vestidor, però, com Hunter Davies. Abans de fer de negre per a les autobiografies de jugadors com Gascoigne i Rooney i de ser l'únic biògraf oficial dels Beatles, la temporada 1971-1972, Davies va obtenir un permís excepcional per ser un més de l' staff del Tottenham. En va sortir The glory game , un llibre perenne sobre la convivència entre els personatges d'un vestidor de futbol durant tota una temporada. La ploma fotogràfica de Davies despulla futbolistes, tècnics i situacions dins i fora de la gespa. L'estatus econòmic dels protagonistes no és el mateix que l'actual, però el llibre es refereix a una època en què els esportistes ja eren pagats com a top entertainers .

Un toc italià

També s'ha de llegir en anglès o italià l'any com a tifosi ( A season with Verona ) del novel·lista anglès Tim Parks, una esplèndida introducció al futbol i la vida all'italiana ; o el xoc cultural amb la Serie B del nord-americà Joe McGinniss (The miracle of Castel di Sangro ). Però també queda tot el 2013 per complir aquesta recomanació atrevida.

stats