27/10/2019

Acabarem prenent mal

2 min

BarcelonaEn el seu intent per fer de la F1 un esport encara més popular, els responsables de Liberty Media van decidir que la cursa d’ahir es pogués veure gratuïtament en sis països diferents a través de Twich, en una experiència totalment puntual. Twich és una plataforma creada el 2007, i rep cada dia la visita d’un mínim de quinze milions d’usuaris. Actualment el seu objectiu és la difusió d’esports electrònics, una megafinestra oberta a les competicions virtuals.

Però als Grans Premis la guerra és amb foc real, i quan un pilot la vessa el game over és ineludible i no hi ha opció a tornar a la pantalla inicial. Quan el motorista Marco Simoncelli es va matar al Gran Premi de Malàisia (aquesta setmana ha fet justament vuit anys), jo portava mesos escrivint que la conducció tan agressiva de l’italià podia acabar tenint conseqüències importants. Quan va arribar l’accident de Sepang em va saber molt greu haver-ho fet... però la desgràcia ja era inevitable.

Aquest cap de setmana, a Mèxic, hem vist un Max Verstappen amb una agressivitat que ha superat amb escreix els límits de la competitivitat. No hi ha dubte que l’holandès té un talent extraordinari i un potencial per ser campió del món. Però una cosa és ser valent, i una altra és ser un inconscient. És evident que no té por i, segurament, la seva manera de pilotar deu engrescar molt els usuaris de Twich. Però les curses, la vida, no són un joc quan passen a més de 300 quilòmetres per hora.

Està bé ser agosarat, però aquest esport, a part de talent, també requereix entendre molt bé el concepte del respecte. Pels altres, però també per un mateix. Dissabte va perdre una merescudíssima pole per no respectar les banderes grogues, i quan va conèixer la corresponent sanció va tenir una actitud de pinxo impròpia d’un esportista professional. Ahir primer se les va tenir amb Hamilton, i després amb l’altre Mercedes, el de Bottas, a cops de volant. I durant la cursa va remuntar i es va anar obrint pas amb una particular barreja d’habilitat i inconsciència.

Jos Verstappen, el seu pare, va protagonitzar alguns incidents desagradables quan estava en actiu, tant dins com fora de la pista. Com a pilot era força bo (menys que el seu fill), però que fos capaç de posar un ganivet al coll de la seva dona en una baralla domèstica ja ho diu tot. Potser per això l’any passat el Max va perdre els papers quan a Interlagos es va plantar al box d’Esteban Ocon i li va etzibar quatre empentes mentre li demanava explicacions per una acció que no li havia agradat. Actituds així potser colen als videojocs, però no a la vida. Prendrem mal.

stats