29/10/2012

Només el reglament del futbol és etern

2 min

El repartiment dels dos títols mundials de motociclisme que quedaven per decidir a favor de Màrquez i Lorenzo minimitza moltíssim l'interès de l'última cursa de la temporada, la de València. A la F-1 passa el contrari. Encara que ahir Vettel va eixamplar una mica més el marge que ja treu a Alonso, amb 75 punts encara en joc encara pot passar de tot.

Si Grosjean no hagués embogit a Spa amb aquella sortida eixelebrada, o si Raikkonen no hagués punxat la roda del darrere d'Alonso a Suzuka, avui l'espanyol probablement encara lideraria el mundial, però amb poqueta diferència sobre l'alemany. Vettel ha obtingut el 100% dels punts a repartir en les quatre últimes curses, mentre que Alonso només el 45%.

Antigament, quan el calendari contenia moltes menys proves, els pilots tenien l'oportunitat de descomptar els dos pitjors resultats. Això feia que els campionats fossin una mica més selectius. Disposar d'aquest comodí feia que els plantejaments fossin una mica més agosarats, menys conservadors, i impedia als líders provisionals córrer amb la calculadora, pensant més en el títol que en les victòries. Si avui apliquéssim aquest sistema, la diferència entre Vettel i Alonso seria la mateixa, ja que tant l'un com l'altre han sortit dues vegades -el de Red Bull tres- amb el marcador en blanc. Però a MotoGP la situació seria diferent, i Pedrosa encara mantindria alguna esperança -mínima, això sí- d'aspirar al Mundial que s'ha acabat emportant el mallorquí.

Aquesta temporada de F1, a diferència de les dues anteriors, és molt emocionant, amb els dos màxims animadors jugant a la llebre i el caçador. Això ha estat possible perquè el canvi de reglament tècnic va neutralitzar l'avantatge que el cotxe dissenyat per Adrian Newey havia tingut antigament. Però quan el crac d'aquest equip ho ha sabut compensar, Vettel ha marcat la pauta. Si no hagués estat així, hauríem tornat a badallar. Esclar que, per evitar-ho, calen contínues revisions, no únicament de les normes, sinó també del sistema de puntuacions.

stats