09/07/2012

El poder de la cultura i la tradició

2 min
Els aficionats anglesos viuen les curses com pocs.

Silverstone és el bressol de la F-1. Aquí s'hi va disputar el primer GP de l'era moderna d'aquest esport el 1950. La tradició que hi ha de curses en aquest lloc és única. La cultura de l'automobilisme que s'hi respira no admet comparació. A diferència d'altres pistes, els espectadors no es belluguen de les localitats fins que no han acabat totes les curses que formen el programa. A primera hora les tribunes ja estan plenes d'aficionats que volen veure les proves de les categories promocionals, encara que no coneguin els que les protagonitzen ni s'hi identifiquin. És l'herència de les curses de club , les que es fan cada setmana per tot el país, sovint amb un caràcter molt amateur, amb cotxes modestos i de vegades poc competitius, sempre plenes de gent. Aquí estimen l'esport, més que no pas els esportistes. Mai els passaria pel cap xiular un pilot que surt de la pista, o un motor que es trenca enmig d'una fumarada. Tot el contrari del que passa en llocs amb una afició de nou encuny que només sap valorar el paper que pugui fer el seu pilot o equip.

A McLaren tenien moltes ganes de fer-ho bé a la pista de casa. Per això havien preparat tot un seguit de novetats tècniques per als cotxes que es van estimar més no estrenar a València i guardar per aquí. Ni van tenir temps de provar-les, per la pluja, ni van acabar d'anar bé en una actuació desastrosa.

Però, tot i això, cap dels espectadors que va anar al The home of british motorsports , com diu un rètol que hi ha a l'entrada principal, en va sortir decebut. Al contrari: tots van aplaudir Webber, Alonso, Vettel... a tothom sense excepció.

Per ser aquest cap de setmana a Silverstone calia molta afició. La pluja, el vent, el fred i el fang que hi havia pertot arreu ho convertien en una heroïcitat. Si la falta de previsió de l'organització en vista dels aiguats d'enguany (en una zona on acostuma a ploure) arriba a passar al circuit de Montmeló, la premsa britànica hauria estat terriblement crítica. La d'aquí també.

stats