14/11/2011

La imprevisibilitat de la ciència

2 min
A Abu Dhabi, Vettel va haver d'abandonar.

Vettel fora de combat. Victòria de Hamilton. Alonso a la segona posició. I cap dificultat per fer avançaments gràcies al DRS. Només que s'hagués donat una sola d'aquestes situacions que van passar ahir a Abu Dhabi, el pilot asturià hauria guanyat el títol de la temporada passada en aquest escenari que tan mal gust de boca li va deixar el 2010. La F-1 és així de capciosa. I de complicada. Per això la distància que pot separar l'èxit del fracàs en aquesta modalitat tan difícil és sovint molt petita. Una punxada, una distracció, el més mínim error a tres-cents quilòmetres per hora poden engegar a rodar tot un cap de setmana de feina i milers d'euros invertits.

Alguersuari confiava a tornar a puntuar, però una badada dels mecànics -que no tenien els pneumàtics a punt a la primera aturada al box- el va privar de passar més enllà de la quinzena posició. Pocs esports permeten veure la transició de la rialla al plor amb tanta rapidesa com aquest. Sovint es diu que el cotxe és més important que el pilot a la F-1. I fins a cert punt és veritat. Però només fins a cert punt. Les grans estrelles acaparen les portades i els titulars, però sense la col·laboració imprescindible de tot l'equip, la seva feina quedaria en no res. El cotxe, sí. Però també la feina dels mecànics, l'estratègia, i algunes vegades també la sort. Com Toro Rosso amb el Jaume, Red Bull va esguerrar el que podia haver estat un podi clar per a Mark Webber. L'estratègia a tres aturades que li van planificar va ser clarament equivocada. Com erràtica, i amb conseqüències encara més greus, també va ser la que Ferrari va seguir l'any passat amb Alonso en aquest mateix circuit.

La F-1 es basa en la tecnologia, en un treball científic. Aquí tot és exactitud i precisió. Excepte el resultat final. Els equips passen moltes hores als simuladors abans d'anar als circuits en un intent de preveure què els pot passar quan tot el que han estat preparant en un món virtual es traspassi al camp de la realitat.

Però ni les fórmules matemàtiques són sempre infal·libles, ni a la vida tot són faves comptades. I menys a la F-1. Afortunadament.

stats