OPINIÓ
Misc 26/08/2013

¿Es pot ser ecologista i que t'agradi la F-1?

i
Josep Lluís Merlos
2 min

La F-1 sempre ha presumit de tenir-ho tot sota control. De vegades, potser una mica massa i tot. Per això ahir a Spa, quan un grup d'activistes de Greenpeace van aparèixer a dalt de la visera d'una tribuna del circuit, van saltar tots els senyals d'alarma. Van penjar una pancarta per protestar per les extraccions de cru que la petroliera patrocinadora de la cursa -Shell- fa a l'Àrtic aprofitant el desglaç que pateix aquesta zona. Després, membres de seguretat del Gran Premi van estar a punt de provocar una desgràcia quan miraven de tallar la corda d'una activista que feia una mena de ràpel sobre el podi on hi havia Vettel, Alonso i Hamilton, aliens a la situació.

La cobertura televisiva oficial del campionat pràcticament no va ensenyar imatges d'això, i les poques que van aparèixer per les pantalles provenien de la producció personalitzada d'algunes cadenes. Això no és nou: quan tocava tampoc no ho van fer dels manifestants xiïtes a Bahrain, de les protestes al primer Gran Premi de l'Índia, o dels veïns emprenyats amb l'enrenou generat pel caprici absurd dels governants valencians, per posar-ne alguns exemples. Ecclestone sempre ha tingut cura de ser políticament correcte arreu. Per això evita el xampany als podis de les curses que es fan a països amb majoria musulmana o recomana una indumentària que no sigui sexista per a les hostesses que hi ha a les graelles. I fa bé, no per política sinó per sentit comú.

Però d'aquí a censurar qualsevol mostra de dissidència amb el que per ell és ideal hi ha tot un món. Les persones, sortosament, tenim les nostres idees, i expressar-les no és únicament un dret sinó també un exercici molt saludable.

Pot semblar un contrasentit, però es pot tenir una consciència ecològica i, a la vegada, fruir amb els esports del motor. Intentar tapar l'expressió dels altres d'una manera tan matussera com la d'ahir és fer el préssec i, sobretot, no ser gens natural. Ni, evidentment, demòcrata. Potser em rumiaré la marca de gasolina que posi, en endavant.

stats