18/12/2011

Corrupció

2 min

Diu Jean Pierre Dupuy que la gent no es creu el perill de catàstrofe fins que es produeix. Probablement és un reflex de supervivència: és tan precari l'estatut de l'espècie humana, hi ha tants motius per tenir por, que si fóssim sensibles a tots els senyals de perill la paranoia paralitzaria l'existència. El problema comença quan no es distingeix entre riscs assumibles i riscs letals.

Ara, la principal amenaça per la democràcia i l'estabilitat de les societats és la corrupció. Els moments de canvi d'escala, en què el sistema de relacions econòmiques i polítiques es transforma de dalt a baix i el món és fa més petit, acostumen a ser una oportunitat per a la delinqüència i per al descontrol. De la conquesta d'Amèrica fins al colonialisme del segle XIX els processos de globalització van començar pel diner i el crim. L'actual també. Els tràfics de persones, d'òrgans, d'armes, de drogues i de diners flueixen més que mai. El nombre d'estats fallits creix, ja gairebé no queden estats que no estiguin contaminats per la corrupció. Les desregulacions generalitzades que es van emprendre als anys 90 han tingut conseqüències funestes.

Alguns ciutadans russos -de la família dels manifestants distingits pel Time - han posat en evidència el sistema Putin, el model rus de corrupció. El frau electoral és l'expressió d'un règim construït sobre el principi de la nacionalització de les màfies. Ieltsin les va deixar créixer; Putin va posar una sola condició per respectar-les: que ell tingués l'última paraula i qui no ho va acceptar va anar a parar a Sibèria. Aquest model el tenim a la porta d'Europa. Aquests dies hi ha notícies de corrupció a dojo: cas Gürtel, cas Undargarin, condemna a Jacques Chirac i un inacabable etcètera. La crisi també ens ha servit per conèixer la manera en què determinades empreses i institucions corrompien els experts perquè diguessin el que convenia. Aquests casos haurien de servir per recordar que la corrupció també és aquí. I que és un força que per definició tendeix a expandir-se per tot el teixit social. Quan la situació sigui ja catastròfica, no podrem al·legar ignorància.

stats