25/03/2012

Extremismes

2 min

Quan un esdeveniment genera un cert impacte en l'opinió pública, els governs reaccionen d'acord amb les penoses lleis de la seguretat espectacle. França ha viscut amb lògica tensió l'episodi de l'assassí jihadista de Toulouse. Un cop les forces de seguretat han acabat amb la vida del personatge, Nicolas Sarkozy -que està en campanya electoral en competència directa amb el Front Nacional- ha corregut a anunciar mesures repressives contra l'adoctrinament extremista. Que hem tingut un problema? Més articles al codi penal.

Diu Emmanuel Terray que "el pensament de la dreta és un pensament del sí". És cert que l'esquerra de vegades s'embolica massa en la cultura de la sospita -indispensable per mantenir viva la raó crítica- i que sovint li costa passar a l'acció positiva. I també ho és que a la dreta no li costa gaire donar per bones les coses tal com són i tirar endavant sense contemplacions. Però l'activisme per l'activisme, del qual Sarkozy és un professional, de vegades s'esgota en si mateix. De fet, això és el que l'ha portat a tenir l'elecció presidencial molt costa amunt, però com que és el seu caràcter, seguirà amb l'hiperactivisme extenuant per intentar recuperar el terreny perdut.

Pot ser que a la gent li soni bé això de castigar l'adoctrinament extremista. Però algunes mesures avançades semblen inútils i absurdes, com castigar els que consultin webs de terroristes. ¿Hem de donar per fet que el que les consulta és automàticament un extremista perillós? ¿No hi té cabuda la curiositat, les ganes d'informar-se o cert voyeurisme que forma part de les motivacions amb què ens entretenim els humans? ¿El problema no és més aviat el que fa les webs que no pas el que les consulta? ¿I aquest a quin racó de món l'anirem a buscar? Tota limitació a la llibertat d'expressió té el mateix problema: sabem on comença, però mai fins on arribarà. En aquest temps d'autoritarisme postdemocràtic, ¿qui ens assegura que un dia algun governant no decidirà que qui no accepti el principi normatiu de "no hi ha alternativa" és un extremista? Alguns ja ho han insinuat.

stats