Publicitat
Publicitat

Nelson Mandela

Amb Mandela, escriu el filòsof camerunès Achille Mbembe, "Sud-àfrica, aquest accident geogràfic que lluita per convertir-se en un concepte, va trobar la seva Idea". Per què Mandela genera tanta admiració? Mandela generaria una certa malenconia de l'era dels grans homes. Però em sembla que aquesta explicació és insuficient.

Mandela és admirat perquè és el líder que vola alt, capaç de desbordar les querelles partidistes: havent viscut en la seva pròpia carn que el conflicte i la lluita són els motors dels processos d'emancipació, quan va vèncer va ser capaç de fer entendre que ningú sobrava, que la nació només es construeix des de la inclusió i que ell emparava tothom.

Perquè fou un polític capaç d'unir una idea i un projecte, és a dir, de donar sentit i perspectiva a la comunitat de ciutadans. Icona de l'antivictimisme, mai es va plànyer. Sempre va pensar que el que compta és el que nosaltres fem, no el que els altres ens facin a nosaltres.

Perquè va mostrar una fortalesa personal extraordinària. Va resistir 27 anys de presó i va tornar amb la seguretat i enteresa que li permetia tractar els seus adversaris sense por i amb respecte. I afrontar així la reconciliació com a pas previ a la reparació i a la concòrdia.

I perquè representa millor que ningú la lluita dels africans -del continent i de fora del continent, als Estats Units, per exemple- per l'emancipació humana. Ells van començar a derrotar aquesta xacra de la cultura occidental que és, encara, el racisme.

El pacte que va acabar amb l'apartheid el 1994 donava el poder polític al Congrés Nacional Africà i mantenia l'hegemonia econòmica blanca. El postmandelisme no ha estat capaç d'avançar en la reconstrucció social del país. L'apartheid va deixar una gran part de la població atemorida, lesionada psicològicament, indefensa per falta de preparació i fatalment empobrida. Sud-àfrica viu amb una gran càrrega d'injustícia, de violència, de corrupció i de desigualtat. Mandela va deixar una idea de país. Els seus successors han rebentat bona part de la seva herència.