RAONS

Propagar la por

Participar en manifestacions susceptibles de ser etiquetades com a tumultuàries, formar part d’una mesa electoral, fer campanya per un referèndum inconstitucional (que no il·legal) que es dona per fet que no existirà, votar en aquesta convocatòria fantasma, col·laborar d’alguna manera en l’organització d’això que no ha de passar, és susceptible de ser considerat una activitat delictiva, que pot significar des de desobediència fins a sedició i pot costar inhabilitacions, multes astronòmiques i anys de presó. Circular per Catalunya comença a ser perillós. Topes amb una manifestació i estàs atrapat en la il·legalitat.

És l’estratègia de la propagació de la por amb què el govern espanyol pretén combatre i derrotar l’independentisme. Sobre les classes mitjanes catalanes, protagonistes principals de la moguda sobiranista, operen alguns estereotips: conservadores, reservades, molt sensibles a la butxaca, poc amants del risc i menys si és patrimonial. Independentistes sí, sempre que sigui de franc. Es tracta, per tant, de generalitzar la inquietud, de deixar clar que no es persegueix només els dirigents polítics i socials de l’independentisme sinó que li pot tocar el rebre a qualsevol. Dit i fet: advertències i amenaces, multes quantioses perquè s’ho pensin dues vegades, i qualificacions penals desorbitades per sembrar el pànic. Que unes manifestacions que semblen més un acte de festa major que una mobilització política siguin qualificades de tumultuàries és esperpèntic. Però l’estratègia de la por necessita una imatge de radicalització, per espantar el personal d’aquí i per impressionar la resta d’Espanya i justificar l’opció per la testosterona que ha pres el govern espanyol.

En l’eix acció-reacció en què es mou Rajoy, responent a cada iniciativa del sobiranisme per la via judicial, cada cop és més evident que val tot. I més d’un jutge creu que moltes d’aquestes actuacions poden acabar anul·lades al Tribunal d’Estrasburg, tot i que amb la lentitud de la justícia europea ja serà tard. El sobiranisme es va retratar el dia 6 al Parlament, però les institucions espanyoles i la divisió de poders sortiran tocades d’aquesta història.