Votarem

Costa imaginar quin interès té Rajoy a actuar com a piròman de la crisi més que com a bomber. Què hi ha d’ignorància? Què hi ha d’autoengany? Què hi ha d’estratègia deliberada? Quan no es vol afrontar un problema perquè no se sap com fer-ho, és temptador fer veure que no existeix. Ignorància voluntària que ara Rajoy paga. Però hi ha qui pensa que el president espanyol actua amb una estratègia perfectament definida per tapar la corrupció del PP i recuperar vot a Espanya. On hi hauria d’haver un estadista, hi ha un administrador del compte de resultats del partit. Sigui com sigui, Rajoy, amb l’aplaudiment unànime i acrític del sistema mediàtic espanyol, ha desplegat la cara autoritària, sense reparar en els costos de reputació. I ha provocat un terratrèmol polític i sentimental que pot obrir un esvoranc irreversible en l’orografia política de Catalunya i Espanya que pot tenir rèpliques a la política espanyola, com ja està insinuant Podem des de fa alguns dies.

Aquesta nova fase del conflicte posa de manifest el que ja sabíem: la desigualtat en les relacions de forces. L’Estat s’ha proposat impedir el referèndum per tots els mitjans i, òbviament, ho aconseguirà. L’estat espanyol no és cap broma. És un èxit innegable de l’independentisme haver aconseguit que Rajoy es deixi anar, cosa que li pot donar un important capital polític per al futur immediat. El govern català ha plantat cara i ara tothom té clar que si el referèndum no es pot fer no serà perquè els dirigents independentistes s’hagin arrugat, sinó per la força desplegada pel govern espanyol.

En el clima emocional del moment, la temptació és resistir fins al dia 1. Fer com si el referèndum fos possible i buscar un gran esclat. Però de manifestacions massives se n’han fet moltes, ja. I el risc és que el dia 2 la corba d’intensitat decaigui i s’entri en un nou episodi de frustració. Hi ha una sortida: que a principis de la setmana vinent, quan ja no quedi cap dubte que el referèndum no serà viable, el president Puigdemont convoqui eleccions, abans que el detinguin o que l’inhabilitin. I fer d’aquest moment, en què l’acció autoritària del govern espanyol amplia el camp d’irradiació del soberanisme, una plataforma de futur. I així segur que votem.