CRÍTICATV

Good bye, José Luis Moreno!

Diumenge passat l’empresari, productor i ventríloc José Luis Moreno va anar al programa Hable con ellas. L’entrevista tenia certa morbositat perquè quan va anar al mateix programa fa dos anys es va discutir amb una de les presentadores, Yolanda Ramos. Però tot i que les presentadores són noves hi havia curiositat per veure si aquell episodi estava oblidat o si havia triomfat la rancúnia i seguia la tensió entre els dos bàndols. Per sort per a l’espectacle, va ser l’opció dos.

Una de les presentadores va recordar la baralla i Moreno es va molestar. Després ell va dir que hi havia programes en els quals se sentia molt a gust i una altra presentadora, Sandra Barneda, va preguntar-li si això volia dir que en aquell no. Ell es va indignar i durant la publicitat va amenaçar Barneda. I com se sap això, si va passar durant la publicitat? Doncs perquè Telecinco mai deixa de gravar, no fos cas que hi hagi algun conflicte durant els anuncis i després no el puguin rendibilitzar.

En tornar de publicitat el programa va emetre l’àudio de la baralla entre Moreno i Barneda. Se sent clarament com ell li pregunta qui s’ha pensat que és i com qüestiona la trajectòria de Barneda insinuant que fa 20 anys que és a la professió perquè fa “de tot” i no per mèrits professionals. Després Barneda va explicar que també l’havia amenaçat dient “una més i et tallo el coll”. És a dir, que si el tornava a empipar, acabaria amb la seva carrera.

Tot i que la part de l’amenaça no se sent, la resta de la conversa és clara i el to de Moreno és violent, prepotent i sinistre. D’aquest fragment d’àudio es desprèn l’enorme percepció que té de si mateix. Es creu un productor de l’època dels grans estudis de Hollywood que pot enfonsar o encimbellar un actor només despenjant el telèfon.

Potser sí que durant uns anys José Luis Moreno va tenir molt de poder i tenia aquesta potestat. Se li ha de reconèixer que va passar de tenir la mà dins del cul d’un ocell amb barret de copa a aixecar l’exitosa, rendible i divertidíssima Aquí no hay quien viva. D’acord. Però ara això ha canviat, senyor Moreno. No hi ha vaques sagrades. El que hi ha són pocs diners i les cadenes no es poden permetre executar els designis capritxosos de certes estrelles megalòmanes. I menys quan aquestes no aporten res nou sinó que només encarnen la caspa televisiva dels noranta. Algú li està amagant que aquesta època televisiva ja no existeix. Li estan fent un Good bye, Lenin! i vostè segueix passejant per les televisions com un rei boig que demana que li tallin el cap al bufó que no li fa gràcia. Que trist.

Espero que José Luis Moreno no s’enfadi amb mi per aquesta columna. No el voldria d’enemic. Ai, ara no dormiré tranquil·la pensant que avui entrarà volant per la finestra el Rockefeller i m’esborrarà la cara a cops de bec.