CRÍTICA TV

RTVE es mou

Un nou escàndol sacseja Televisió Espanyola. Aquesta setmana Eldiario.es ha fet pública una gravació en què el director territorial de RTVE a Múrcia, Juan de Dios Martínez, reconeix que manipula els informatius de la cadena. En aquesta conversa De Dios presumeix d’escollir les declaracions polítiques que apareixen a la televisió pública i d’orientar l’enfocament de les peces en funció dels seus interessos: “Les directrius [dels informatius] les marco jo absolutament. La informació la dono com jo vull donar-la”.

Si fem una mica de memòria històrica, de seguida veiem que la dependència dels continguts del Telediario del govern central ha estat present de manera més o menys evident al llarg dels anys, i va arribar a la màxima expressió amb el ce-ce-o-o d’Alfredo Urdaci, un home que carregava cap a la dreta. Per tant, el cas del director murcià i l’ús partidista dels informatius no és nou. El que sí que és nou és que el periodista ho reconegui! Tot i que el PSOE ha demanat la seva destitució, si hagués d’apostar diria que De Dios aquest Nadal menjarà els torrons al seu despatx de Televisió Espanyola. És més, segurament també hi menjarà les torrijas per Setmana Santa. Escoltin, és un periodista pèssim, però almenys ho reconeix. Per què l’hauríem de fer fora si té aquest alt nivell d’autoconeixement? No vulguem també que conegui el codi deontològic.

L’escàndol contrasta amb un altra notícia d’aquesta setmana sobre RTVE. I és que la cadena, que sap que gaudeix de la mateixa credibilitat que l’homeopatia, ha dit que farà canvis per tornar a ser un referent en informatius. I com ho faran? Doncs renovant els platós: trauran protagonisme a la taula central i els presentadors s’aixecaran i explicaran a peu dret algunes notícies per donar més dinamisme. O sigui, la gran aposta de Televisió Espanyola per recuperar el prestigi consisteix en una reforma estètica. Per a ells el problema és de format, no de contingut. El problema, per exemple, no és que en el seu moment els informatius no diguessin res de la destitució de tota la directiva del PP valencià per presumpta corrupció, sinó que els presentadors no es mouen prou. Bé, en una cosa podríem estar d’acord: els informatius tenen un problema de mobilitat. Concretament que tot sovint sembla que no s’hagin mogut del No-Do.

Que els presentadors estiguin drets poc ajudarà al rigor dels informatius. Accelerarà la sortida de varius i prou. Però bé, si un consell de savis ha decidit que caminar pel plató és la solució, endavant. Encoratjo els presentadors de TVE a aixecar-se i caminar. I no només els presentadors! Si tan bo és caminar, que després els editors d’informatius s’aixequin i caminin, també. I que segueixin caminant. I que no deixin de caminar fins que arribin a la cua de l’Inem.