Publicitat
Publicitat

La 'bomba atòmica' de Koizumi

Fa unes setmanes, l'ex primer ministre japonès Junichiro Koizumi va tornar a fer esclatar una de les seves bombes. Us en recordeu, de Koizumi? Va ser el primer ministre del Japó del 2001 al 2006. Era un dels primers ministres més coneguts al món occidental perquè sempre expressava la seva opinió amb un llenguatge molt clar, una cosa poc habitual en els polítics nipons. Pertanyia al Partit Liberal Democràtic, un partit conservador, però va fer moltes reformes, entre d'altres la privatització dels Correus Nacionals. El 2009 la seva retirada prematura als 67 anys va sorprendre a tothom. És cert que se li van dirigir no poques crítiques, sobretot perquè va destruir la bona tradició social japonesa -era còmplice de George Bush pel que fa al neoliberalisme-, o perquè visitava anualment el temple xintoista de Yasukuni, on els criminals de la Segona Guerra Mundial estan deïficats malgrat les dures protestes de la Xina i de Corea. Cal reconèixer, amb tot, que era un polític singular.

Doncs bé, Koizumi va tornar a l'escena política l'agost d'aquest any amb unes declaracions en què deia que el Japó hauria de ser un país sense centrals nuclears. Va subratllar que ara que el Partit Liberal Demòcrata té la majoria absoluta (en coalició amb el partit Komei) a les dues cambres, el primer ministre Abe podria i hauria de canviar el rumb del país cap a l'abolició total de les centrals nuclears. Era una bomba atòmica per al govern d'Abe, que, precisament, després de l'accident de Fukushima i a mesura que es dissipava la memòria col·lectiva del desastre, es disposava a tornar a posar en funcionament les centrals nuclears aturades. Sens dubte, Abe i altres polítics del PLD no s'esperaven aquestes paraules de Koizumi, que havia estat un dels grans promotors de la política nuclear del Japó.

Al principi no hi van donar gaire importància, perquè sabien que a Koizumi sempre li ha agradat atreure l'atenció de la gent dient coses extravagants. Devien pensar que es tractava d'un acudit momentani, com altres vegades, i que li passaria de seguida. No va ser així, però. El 12 de novembre Koizumi va repetir la seva opinió públicament en roda de premsa, insistint que l'abolició de les centrals nuclears havia de ser total i immediata. N'hi ha que diuen que és irresponsable afirmar que s'han d'eliminar immediatament sense tenir en compte la difícil situació econòmica del Japó, però a això Koizumi va replicar que el Japó sempre ha estat un país capaç d'adaptar-se a una realitat nova, encara que sigui molt difícil, i que si tots els esforços que s'han utilitzat per controlar les centrals nuclears es concentressin en el desenvolupament de les energies alternatives, ens en sortiríem.

Podem buscar l'origen de la seva opinió dràstica i taxativa en la seva visita al primer i únic centre d'emmagatzematge del món de combustible nuclear utilitzat, a Onkalo, Finlàndia. Que per neutralitzar el combustible utilitzat calgui emmagatzemar-lo en un soterrani durant 100.000 anys li va causar un impacte molt fort. Koizumi va comparar les centrals nuclears del Japó amb cases sense lavabo, i per tant pensa que el Japó, que no té ni tindrà mai lloc per emmagatzemar el combustible utilitzat, no ha de tenir centrals nuclears. Segons ell, és un acte irresponsable, fent cas omís d'aquest fet, afirmar que les centrals nuclears són necessàries per a l'economia japonesa.

La posició de Koizumi és una bomba atòmica tant per als polítics dels partits al poder com per als empresaris que estan intentant retornar a la política econòmica basada en el funcionament de les centrals nuclears. Per a ells és un enemic molt difícil de tractar, perquè havia estat el seu company d'armes durant molt de temps. Saben de sobres que ha sigut sempre molt hàbil a l'hora de detectar el que vol la gent. I, efectivament, en una enquesta efectuada per un programa de la televisió, un 80% dels entrevistats van opinar a favor seu. Quan Koizumi va començar a dir que els Correus Nacionals haurien de ser privatitzats tothom dubtava de la viabilitat de l'operació, però va ser tan persistent que finalment va aconseguir dur-la a terme. Tenint en compte això, la seva actitud els pot semblar un núvol amenaçador i gens menyspreable.

Per als que estem en contra de les centrals nuclears, les paraules de Koizumi han estat un regal inesperat. Sabem molt bé que no es pot esperar gaire d'un polític retirat. Però com diu un refrany japonès, una persona que s'ofega s'agafa a un bri de palla...