La nevada rècord i la feblesa dels votants antinuclears

En les eleccions a governador de Tòquio va resultar guanyador Masuzoe, el candidat recomanat per la formació del govern japonès, el Partit Liberal Democràtic. El seu rival descendent de senyor feudal, Hosokawa, que proposava l'abolició total i immediata de l'energia nuclear, no va poder obrar el miracle tot i tenir el suport de l'ex primer ministre Junichiro Koizumi.

La vigília de les eleccions va nevar moltíssim a Tòquio. Una nevada rècord dels últims 20 any. L'acumulació de la neu va arribar a 27 centímetres al centre de la metròpoli. Malauradament, aquell dia em va tocar la supervisió de l'examen d'entrada de la nostra universitat. L'examen va poder fer-se malgrat la neu que ja havia començat a caure des del matí amb bastanta intensitat. Quan va acabar la prova, a les quatre de la tarda, ja s'havia acumulat força neu i vaig tenir molta dificultat, en primer lloc, per arribar fins a l'estació de ferrocarril més propera. Després, quan finalment vaig arribar-hi, van anunciar que el ferrocarril no funcionava perquè els canvis d'agulles estaven congelats! No se sabia quan tornaria a estar operatiu. El campus és als afores de Tòquio i no hi havia altres mitjans de transport alternatius; ni autobusos ni taxis. Era bastant probable que haguéssim de passar la nit a l'estació, amb fred i gana. Tòquio és una ciutat poc preparada per a una nevada tan forta, precisament com Barcelona.

Els candidats a governador de Tòquio van continuar la seva campanya electoral com van poder fins a l'últim moment. Al Japó no hi ha jornada de reflexió. ¿Potser els japonesos no reflexionem prou abans de votar? No ho sé.

L'endemà, el dia de votació, va fer bon temps. Però quedava força neu pertot arreu. En alguns llocs, quallada. Es pot interpretar que aquestes condicions van afectar el resultat dels comicis. Els votants organitzats pels partits van a votar a tota costa. La neu quallada no els suposava cap problema. En canvi, els votants flotants -els que no són de cap partit determinat- poden abstenir-se fàcilment per qualsevol incomoditat. Eren precisament aquests els que estaven disposats a votar a favor de la política antinuclear de Hosokawa. Si ho mirem amb una mica d'ironia, el suport dels seus possibles votants era tan feble que va trontollar per una cosa tan insignificant com neu quallada...

Un resultat revelador

Fos quina fos la raó, els ciutadans de Tòquio van optar per la continuïtat de l'energia nuclear. Masuzoe també diu que a la llarga l'energia nuclear ha d'anar disminuint, però sabem que és retòrica electoral. En un sentit, el resultat representa molt bé l'ambient de la societat japonesa. Tot i que a Fukushima encara hi ha gent que viu en cases provisionals sense poder tornar a la seva terra, la gent d'altres zones ja comença a oblidar-se'n o no vol pensar més en accidents nuclears.

(Per cert, el ferrocarril va tornar a funcionar al cap de dues hores i vaig poder tornar a casa, molt cansat.)