PANDÈMIA
Misc 31/03/2020

Salut prioritza els pacients amb més garanties per sortir-se’n

Una guia recomana “evitar” l’ingrés de pacients “amb escàs benefici”

i
Lara Bonilla
3 min
Personal de l’UME fent tasques de neteja en una residència de gent gran a Madrid.

BarcelonaLa limitació de l’esforç terapèutic i el triatge dels pacients és un debat present en qualsevol unitat de cures intensives (UCI). Aquests dies, però, en plena crisi sanitària per la pandèmia del covid-19 i amb les UCI plenes i els recursos al límit, el debat és més pertinent que mai. La majoria d’hospitals han elaborat una guia amb recomanacions per als seus professionals sobre els criteris d’ingrés a les unitats de cures intensives dels pacients amb covid-19, i el departament de Salut prepara també una guia oficial.

Però el document que ha elaborat el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) per donar suport a les seves unitats en la presa de decisions quan han d’atendre un malalt de covid-19 amb insuficiència respiratòria aguda en el seu domicili o en una residència -i al qual ha tingut accés l’ARA-és el que més polseguera ha aixecat, ja que estableix diferents criteris d’actuació en funció de l’edat del pacient de coronavirus. Així, per als pacients de 80 anys estableix que rebran “només oxigenoteràpia amb mascareta reservori d’alta concentració” i si no hi ha millora després de 15 minuts es pot “considerar tractament de confort” amb morfina, i no es preveu per a aquests pacients l’ús de ventilació mecànica intensiva. Per als pacients d’entre 75 i 80 anys amb bon estat de salut sí que es preveu la respiració assistida, així com per als que tinguin menys de 75 anys.

No obstant, el document deixa clar que l’edat, tot i ser “un criteri important” perquè es relaciona amb els anys de vida salvats, “no ha de ser mai l’únic criteri a l’hora de decidir la limitació d’esforç, i cal considerar els afectats amb màxima possibilitat de supervivència” i “evitar els ingressos de pacients amb escàs benefici”, no només en el cas de pacients geriàtrics, si bé afegeix que “el criteri mèdic està per sobre d’aquestes recomanacions generals”. El director mèdic del SEM, Xavier Jiménez, insisteix que el que prevaldrà sempre serà “el criteri de l’equip mèdic, que pot decidir tractar el malalt amb ventilació al marge de l’edat”. “Estem parlant de recomanacions”, afegeix, tot i que, com més grans, “més probabilitat de tenir una situació complexa”.

Pel que fa al trasllat a l’hospital, la guia del SEM, que segons Jiménez té l’aval del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, aconsella que quan s’observi “futilitat de mesures terapèutiques es pot deixar el pacient al domicili, sempre que es pugui assegurar amb la xarxa d’atenció primària un seguiment i cures pal·liatives” o valorar el trasllat a un centre sociosanitari en lloc de l’hospital. Jiménez diu que en cap cas això vol dir “limitar els trasllats als hospitals ni les opcions terapèutiques” dels pacients de covid-19 més grans.

El document insisteix que el pacient afectat d'insuficiència respiratòria aguda "té dret" a rebre assistència sanitària, i que la "intensitat terapèutica" es determinarà "segons criteris objectius" com les expectatives de resolució del procés.

“Posar-hi sentit comú”

Preguntat per aquesta qüestió, Joan-Ramon Masclans, president de la Societat Catalana de Medicina Intensiva i cap de l’UCI de l’Hospital del Mar, destaca que el triatge es fa sempre, amb covid-19 o sense, i que s’ingressen a l’UCI els pacients amb més opcions de supervivència. Admet que el protocol elaborat pel seu hospital “no és tan taxatiu” pel que fa a les edats, tot i que reconeix que, com més grans, més malalties de base i més complicacions. “Ara, amb la falta de recursos, és cert que el debat es posa sobre la taula, però en realitat no és més que organitzar i posar sentit comú a la pràctica clínica”. “No té sentit ingressar una persona que no se’n sortirà i això es fa sempre, però quan els recursos són limitats i tens menys llits es veu més clarament”, conclou.

Situació “desesperada” en moltes residències de persones grans

La Generalitat tampoc va donar ahir dades de defuncions per covid-19 a les residències, però l’Ajuntament de Barcelona va avançar que, només a la capital, ja han mort 91 persones grans en aquests centres per coronavirus. La situació és “desesperada” en molts centres. Ahir, per exemple, el Govern va haver d’intervenir la Residència Sant Adrià de Besòs perquè la direcció va “renunciar”. L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet també va demanar auxili per a la Residència Ramon Berenguer: en les últimes hores hi han mort 4 persones i tenen la meitat dels residents (72 de 144) aïllats. A més, ahir també es va saber que 17avis més han mort en centres de Parets del Vallès i Lleida, on també tenen desenes d’interns aïllats.

stats