Publicitat
Publicitat

ART

Arrenca un Loop que abordarà el col·leccionisme de videoart

S’escampen per espais de tot Barcelona 539 obres de 411 artistes

La fira i festival Loop no en té prou de convertir cada any Barcelona en el centre neuràlgic del videoart durant una setmana -aquest any, des d’avui fins al 6 de juny-. També està fent oposicions per esdevenir el principal laboratori de reflexió per abordar les qüestions que afecten un sector tan específic i especial de l’art contemporani. Aquest 2015 la gran pregunta serà: What about collecting videoart?

El Loop vol estudiar el col·leccionisme i plantejar “si es pot parlar de col·leccionistes més enllà de l’acumulació de les obres físiques”, com planteja el comissari de les últimes tres edicions, Conrado Uribe, que apunta l’existència de “col·leccionistes postobjectuals amb un nivell de compromís en el seu àmbit social i artístic”. Aquest serà un dels eixos que es debatrà al Loop. L’altre eix d’aquesta edició serà Beyond the image: Sound, és a dir, el so com a element que pot expandir les categories del videoart.

El Loop també vol respondre a les necessitats del sector de manera més pràctica, produint noves obres i exposicions. Aquest any es presentarà el resultat del primer Premi de Videocreació (impulsat pel Loop i la Xarxa d’Arts Visuals), i a més s’ha convocat un altre guardó, el Discovery, una borsa oberta on s’han presentat 1.078 peces de nova creació de les quals se n’adquirirà una (Estrella Damm patrocina el premi amb 5.000 euros) i d’on en sortirà una mostra itinerant. “Hem de fer passos de cara al públic. Som en un món ple de pantalles però això no vol dir que la gent estigui educada audiovisualment”, explica Emilio Álvarez, codirector del certamen junt amb Carlos Duran.

Les xifres de la dotzena edició de Loop són destacables: en total es podran veure 539 obres de 411 artistes. El pressupost del festival és de 771.000 euros, i té el suport de l’Ajuntament de Barcelona (69.000) i la Generalitat (250.000). El festival, que arrenca demà, coordina més de 200 entitats per escampar per espais molt diversos -de galeries a cinemes i espais d’art de Barcelona- obres de videoart per a tots els públics. La fira, en canvi, concentrarà el sector professiona del 4 al 6 de juny a l’Hotel Catalonia Ramblas: hi haurà 23 ponències i 45 galeries internacionals exposaran obres dels grans noms propis del videoart, un 60% de les quals creades aquest 2015, amb 12 premières. Les peces tenen un preu mitjà que s’acosta als 13.000 euros. Caldrà una butxaca folgada i temps: en total es podran veure 12 hores de vídeos.

Els llibres que ens fan grans