31/08/2015

Dones fortes i conflictes de parella, carn de teatre

5 min
Dones fortes i conflictes  De parella,  carn de teatre

BarcelonaCatalunya escenificarà l’inici de la temporada teatral amb la tradicional gala Catalunya aixeca el teló dilluns vinent al Gran Teatre del Liceu. Els teatres més matiners, però, ja han iniciat el nou curs i la resta aniran obrint portes esglaonadament aquest mes de setembre, just abans del festival Temporada Alta, que es presenta avui. Les sales barcelonines han anunciat ja o bé tota la programació o, com a mínim, el títol que encetarà la temporada -l’anticipació garanteix més entrades venudes-. Aquests són els títols que marcaran la rentrée.

L’amor... i el matrimoni

Dels dards enverinats de Woody Allen a la tendresa en la vellesa

“De l’amor en tenim dos referents, el que hem viscut a casa i el que hem vist i llegit. Però les pel·lícules i els llibres solen abordar la temàtica en les seves tensions, que són els extrems: l’enamorament i el final, i això és una mínima part del temps que dura una relació”, diu Àlex Rigola. Del que parla Woody Allen a Marits i mullers és de la part central de la relació, per exemple, “del sexe que té la parella al cap de quinze anys”, diu el director, que recupera -en català i amb Andreu Benito, Joan Carreras, Mònica Glaenzel, Sandra Monclús, Alba Pujol i Lluís Villanueva- un espectacle que va arrasar al Teatro de la Abadía de Madrid el 2013 (a La Villarroel a partir del 16 de setembre). També el 2013 es va estrenar a Buenos Aires l’adaptació dirigida per Norma Aleandro d’ Escenes d’un matrimoni d’Ingmar Bergman, una altra obra que abordava el buit i la soledat d’un matrimoni en l’edat adulta. Dues cares tan populars com Ricardo Darín i Érica Rivas portaran al Tívoli (de l’1 al 18 d’octubre) les seves Escenas de la vida conyugal, una comèdia de to més lleuger que la mítica sèrie original.

La vetllada d’ Amor & Shakespeare que es va viure al Grec fa les maletes cap al Teatre Poliorama (a partir del 26 de setembre). Josep Maria Mestres dirigeix un star system català -Ariadna Gil, Mercè Pons, Rosa Renom, Sílvia Bel, Laura Aubert, Àlex Casanovas, Jordi Boixaderas, Joel Joan i Roger Casamajor- en una amable “comèdia de comèdies” shakespearianes que conformen un decàleg sobre l’amor. A l’altre extrem, la reposició de Terra baixa, d’Àngel Guimerà (23 de setembre al Borràs), del qual ja s’han cantat tots els elogis: un exercici dramatúrgic extraordinari (de Pau Miró) i un treball interpretatiu sense parangó (Lluís Homar). Tanca el capítol matrimonial un espectacle que ha viatjat per 25 països, André y Dorine (del 5 al 19 de setembre al Poliorama), una obra visual de màscares que tracta l’Alzheimer i el redescobriment de la parella a la tercera edat: “Una relació instal·lada en la monotonia que canvia per la malaltia -diu l’actor José Dault-: s’obliguen a recordar com eren i com s’estimaven per seguir estimant-se”.

Drama i humor musical

De George Gershwin a Núria Feliu, motius d’inspiració

Més tàndems prometedors de la temporada: 1) Cole Porter & Shakespeare. Manu Guix i Àngel Llàcer traslladen Molt soroll per no res a una pel·lícula americana dels anys 50. L’obra inaugurarà la Sala Gran del Teatre Nacional (a partir del 15 d’octubre) amb vint intèrprets a escena, entre músics i actors, de Lloll Bertran a David Verdaguer. 2) Joan Negrié & Anna Moliner. Són el Fred Astaire i la Ginger Rogers del You say tomato que ha escrit Joan Yago (a la Sala Trono el 23 de setembre, a la Muntaner a partir del 30), una parella artística que freguen la crisi dels 40 i es plantegen per què actuen, a què aspiren i per què estan junts. I 3) Van Gogh & Paul Gauguin. El Teatre del Raval (a partir del 12 de setembre) torna a apostar per un musical de creació, obra de Joan i Roc Olivé, en què es recrea la vida dels dos artistes en els mesos que van viure junts el 1888. Alerten que Van Gogh, el musical serà “una comèdia de situació al més pur estil La extraña pareja o Plats bruts ” i encararà Roger Pera amb Mingo Ràfols.

I tres reestrenes. El Teatre Victòria continuarà amb Mar i cel (de l’1 d’octubre al 10 de gener) després d’haver atret 250.000 espectadors la temporada passada. El Maldà recuperarà aquest setembre el divertit i surrealista thriller basat en les cançons de Núria Feliu, The Feliuettes. I el Goya obrirà temporada amb l’espectacle d’humor visual i música clàssica marca de la casa del Cor de Teatre i Paco Mir: Allegro.

Dones en un món d’homes

Grans actrius per a grans drames femenins basats en fets reals

Cinc actrius i cinc textos per encongir-te el cor. Casos reals, desgràcies reals. Stefano Massini ha escrit i Lluís Pasqual dirigeix les dues peces que enceten temporada al Lliure (22 i 23 de setembre). A CrecEnUnSolDéu Rosa Maria Sardà interpreta tres dones que expliquen des de tres òptiques diferents (alumna palestina, professora d’història hebraica, exèrcit estranger) el conflicte a la franja de Gaza. A Dona no reeducable, un text escrit l’endemà de la mort d’Anna Politkóvskaia, és Míriam Iscla qui baixa a l’infern de Txetxènia amb un text que també reflexiona sobre l’ofici de periodista. El Teatre Nacional s’acostarà als casos de dones empresonades a Espanya durant la guerra a Només són dones (a partir del 8 de setembre), que interpreta un trident d’actriu, músic i ballarina (Míriam Iscla, Maika Makovski i Sol Picó).

Anna Sabaté i Anna Alarcón donaran vida a dues escriptores extraordinàries que van tenir final tràgic. La primera és -només cal veure la fotografia- Virginia Woolf a El desvetllament d’una papallona nocturna, escrita per Eles Alavedra a partir de retalls de l’obra de l’anglesa, que obrirà la seva habitació pròpia a la Sala Atrium (a partir del 21 de setembre). Alarcón encararà el repte d’interpretar Psicosi de les 4:48, el text que Sarah Kane va escriure poc abans de suïcidar-se, amb 28 anys, quan la crítica ja es rendia als seus peus mentre ella, ingressada en un hospital psiquiàtric, excavava en els seus impulsos autodestructius (a La Seca a partir del 9 de setembre).

Finalment, una ficció. Andrés Lima i Martí Torras dirigiran el monòleg de l’escocès David Harrower que va inaugurar el Fringe el 2013 (amb tant de ressò com les anteriors, Blackbird o Ganivets a les gallines ). Àngels Bassas serà Ciara, la filla d’un padrí del crim de Glasgow que, allunyada del clan dirigint una galeria d’art, a poc a poc estarà implicada i compromesa amb els vells codis familiars (a l’Akadèmia a partir del 16 de setembre).

Dosis de crítica social

Exploracions de l’ànima humana: de La Zaranda a Els Joglars

La companyia La Calòrica es va inspirar en la novel·la gràfica i el realisme màgic per fer el seu particular retrat generacional -patètic i alhora còmic- dels joves nascuts als 80 a Bluf, que la Sala Beckett ha rescatat del Grec per obrir temporada (a partir del dia 16). Seguint l’escala temporal, una dècada més enllà hi trobaríem els personatges que els Joglars ataquen a VIP : pares esclavitzats per petits tirans sobreprotegits, els seus fills. La Sala Barts recupera (del 8 al 13 de setembre) aquest espectacle sobre el monstre que tots els nens porten a dins. I fent un altre salt generacional, s’aterraria a Caiguts del cel, una comèdia de Sébastien Thiéry en què una parella de mitjana edat veu com misteriosament apareixen diners al menjador de casa. El director, Sergi Belbel, ho llegeix com un retrat de la cobdícia i, per extensió, “de la societat capitalista, del mal que fan els diners i com arriben a pervertir les relacions humanes”. Emma Vilarasau, Jordi Bosch, Anna Barrachina i Carles Martínez protagonitzen la comèdia que estrenarà la rehabilitació del Teatre Condal (a partir del 4 de setembre).

I en l’últim tram del periple vital, en la vellesa, hi ha excavant els andalusos de La Zaranda amb el seu teatre expressionista i dolorós. Són els avis d’ El grito en el cielo, que intenten escapar de la mort en un trist asil exercint la llibertat del somni (al Teatre Romea del 8 al 20 de setembre). Després d’això, només hi ha el més enllà. I justament és on viatjarà l’humorista Peyu -al 2714- en el seu pròxim espectacle, gràcies a l’aplicació anomenada iTime (disponible al Club Capitol a partir del 28 de setembre).

stats