03/09/2015

Focus surt de “les trinxeres de la prudència” amb 45 títols

4 min
Focus surt  de “les trinxeres de la prudència” amb 45 títols Al Romea: Georges Lavaudant i Arthur Miller amb Fernández  Comèdies d’èxit i Mag Lari, la combinació del Condal Pere Riera indaga en l’ofici d’actor a La Villarroel Joan Pera encarnarà ‘L’avar’ de Molière al Goya

BarcelonaAgombolats per desenes d’artistes de renom, Focus va estrenar ahir un nou format per presentar la temporada. La principal productora del país -amb un 20% de quota de mercat- va revelar en un únic acte tots els títols que ompliran els quatre teatres que gestionen a Barcelona: el Romea, el Condal, el Goya i La Villarroel. D’aquesta manera es va fer més evident que mai el pes que té l’empresa en el sector teatral català. Va ser el seu president, Daniel Martínez, l’encarregat de desgranar les xifres globals. Focus presentarà 45 espectacles la temporada 2015/16, dels quals 12 són produccions pròpies i 6 són coproduccions. Faran 1.400 funcions i 350 més en gira i exportaran sis produccions catalanes a teatres de Madrid. Contractaran 291 artistes i 186 tècnics, unes xifres que superen les dels teatres públics del país. D’un pressupost total d’11 milions d’euros, es destinaran 4 milions a producció (un 14% dels quals provenen d’ajuts públics) i 1 milió a publicitat, va especificar Martínez. L’any anterior van ser 3,2 milions d’euros i 500.000 euros.

Davant d’una fila zero on hi havia convidats com el conseller de Cultura i representants de l’ICEC, així com de la regidoria de Cultura de Barcelona i el president del CoNCA, Daniel Martínez va afirmar que després de tres anys de crisi l’empresa pretenia “sortir de les trinxeres de la prudència i la prevenció de riscos” amb l’objectiu de “recuperar els espectadors perduts”. Una baixada que no només atribuïa a la caiguda del consum i a l’increment de l’IVA sinó també a la “pèrdua de curiositat” i a la “indiferència moral”, va dir citant el sociòleg Zygmunt Bauman. Per això va comprometre “la màxima dotació de recursos” al servei dels creadors i els espectadors. “La qualitat artística és la nostra obsessió. Si no, els grans artistes no estarien amb nosaltres”.

La recuperació de les altres divisions de l’empresa (audiovisual i d’infraestructures) alimentaran la teatral. També un nou patrocinador, Estrella Damm, que amplia així el seu radi d’esponsorització més enllà dels festivals de música -la roda de premsa, de fet, no es va celebrar en un teatre sinó a l’Antiga Fàbrica Damm.

“Si baixa l’IVA, abaixarem preus”

Martínez no va passar per alt l’oportunitat per criticar l’IVA cultural del 21%. “Ha fet més mal del que es pensa, perquè ens ha corcat psicològicament”, va assegurar. També va rebatre que anar al teatre sigui car: el preu mitjà de les seves entrades no arriba als 19 euros. I tot i això va anunciar: “Si baixa l’IVA, abaixarem els preus”.

L’empresa mantindrà les línies programàtiques i els directors dels seus teatres: Borja Sitjà (Romea), Josep Maria Pou (Goya) i Tània Brenlle (La Villarroel), a més de Jordi González al capdavant del Condal com a vicepresident d’art i continguts. Sitjà va defensar que dirigeix “el teatre privat més públic del món”. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va coincidir en “la funció pública extraordinària” que fa l’empresa i va apuntar que “la temporada que ve serà la de la represa perquè en els últims sis mesos, per primera vegada en quatre anys, tots els indicadors de consum cultural són positius”.

Al Romea: Georges Lavaudant i Arthur Miller amb Fernández

L’estrena de més envergadura del Teatre Romea serà Panorama des del pont, el clàssic d’Arthur Miller sobre la immigració il·legal als Estats Units als 50 que capitanejarà el prestigiós director francès Georges Lavaudant amb actors com Eduard Fernández, Jordi Martínez, Mercè Pons i Marcel Borràs. Oriol Broggi tornarà al teatre on va donar llum a l’èxit d’ Incendis amb una peça de cambra, Els cors purs, de Joseph Kessel, amb Pablo Derqui, Miranda Gas i Borja Espinosa. Obriran temporada els andalusos de La Zaranda i una de les produccions exitoses del Grec, el Sócrates que protagonitza Josep Maria Pou i ha dirigit Mario Gas. Aquest últim, amb Vicky Peña, protagonitzaran un altre clàssic nord-americà, El largo viaje del día hacia la noche d’Eugène O’Neill. Després tornarà l’èxit de Cesc Gay Els veïns de dalt. Continuaran el cicle de Solos dels dilluns i les sessions golfes.

Comèdies d’èxit i Mag Lari, la combinació del Condal

Després d’una reforma que ha canviat la cara del Teatre Condal, la comèdia Caiguts del cel donarà el tret de sortida al curs. Es tracta d’una comèdia de Sébastien Thiéry, un actor i autor francès d’èxit a l’anomenat teatre de bulevard, i molt traduït arreu. Sergi Belbel adapta i dirigeix el text, amb el matrimoni Jordi Bosch i Emma Vilarasau de protagonistes. L’altra obra d’una estrella del teatre comercial que s’hi podrà veure és Taxi, de l’anglès Ray Cooney ( La doble vida d’en John, Bojos del bisturí ). Josema Yuste codirigeix i protagonitza l’obra amb Alfredo Cernuda i Felisuco. El nou espectacle del Mag Lari passarà el Nadal al Condal, on retrà homenatge a quatre il·lusionistes que han sigut referents mundials. Completaran la programació els espectacles familiars i musicals, com The Gospel Viu Choir, i els monòlegs.

Pere Riera indaga en l’ofici d’actor a La Villarroel

La Villarroel obrirà temporada amb un espectacle que preveuen èxit segur: Marits i mullers de Woody Allen, dirigit per Àlex Rigola, estarà en cartell fins al gener. L’aposta per la dramatúrgia catalana se centra en Infàmia de Pere Riera, una reflexió sobre els actors i el seu ofici que interpretaran Emma Vilarasau, Jordi Boixaderas, Anna Moliner i Francesc Ferrer. La companyia Sixto Paz serà una aliada en l’adaptació de Smoking room de J.D. Wallovits i Roger Gual, que dirigirà aquest últim, amb Pau Roca, Abel Folk i Joan Carreras. I Fran Perea i Toni Acosta protagonitzaran l’última producció de l’any abans del Grec, La estupidez, de Rafael Spregelburd. Els mexicans Vaca 35 seran els primers a passar per l’Off.

Joan Pera encarnarà ‘L’avar’ de Molière al Goya

Fidel a la voluntat de ser “punt de trobada de diferents generacions i públics”, com diu Josep Maria Pou, el Teatre Goya aixecarà una nova producció de L’avar de Molière però amb un protagonista sorprenent, Joan Pera, que abandona la faceta humorística per posar-se en mans de Josep Maria Mestres i al costat d’un reguitzell d’actors joves. Les altres produccions pròpies seran el musical de Guillem Clua i Jordi Cornudella 73 raons per deixar-te (amb les veus de Mercè Martínez, Abel Folk, Mone i Marc Pujol) i el retorn de Concha Velasco a Barcelona amb Olivia y Eugenio. Recuperen tres obres estrenades: La plaza del Diamante amb Lolita Flores, Allegro de Cor de Teatre i l’ Autorretrato d’Alberto San Juan.

stats