17/02/2015

El Govern es manté ferm i cobrarà la taxa a les operadores d’internet

3 min
Ferran Mascarell va celebrar ahir una reunió amb representants del sector audiovisual català, tant de l’Acadèmia del Cinema com dels productors (PROA).

BarcelonaA la conselleria de Cultura ningú esperava l’amenaça del ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques de tombar l’impost sobre les empreses de telecomunicacions amb un recurs d’inconstitucionalitat. Fins i tot diverses comunitats autònomes els havien demanat informació sobre la taxa, per copiar-la, segons argumenten, satisfets i confiats que el fonament jurídic de la llei és a prova de bombes. Per això el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, després d’una reunió ahir amb els representants del sector audiovisual (l’Acadèmia del Cinema i PROA), sentenciava: “Tenim la convicció que la taxa s’ha de seguir aplicant”.

Mascarell va defensar “el rigor amb què s’ha plantejat l’impost” i va desmuntar l’argument del ministeri segons el qual suposaria una doble imposició perquè les empreses ja paguen impostos com l’IVA i l’IAE dient, senzillament, que “està agafat amb pinces perquè no es pot comparar; si fos això no es podria posar cap tipus de taxa o impost”. També va adduir que “el Parlament té dret a fer aquest tipus d’iniciatives” per finançar l’audiovisual català: “Tenim les competències, i discutir-les és qüestionar la possibilitat de donar solució als problemes que té un dels nostres sectors culturals essencials. És una necessitat mantenir viu i dinamitzat un sector tan important des del punt de vista simbòlic, cultural, econòmic i laboral”. El conseller també va recordar que la taxa a les operadores d’internet, que ha de permetre recaptar 20,5 milions a l’any, “no és res que no passi a nivell europeu”.

Amb tots aquests arguments al sarró, avui el govern català aprovarà negociar amb el ministeri espanyol. Ho haurà de fer si no vol que l’Estat presenti el recurs al Tribunal Constitucional i que aquest últim dicti una suspensió cautelar de la norma, cosa que impediria començar-la a cobrar. Acceptant la negociació, s’obre un període de nou mesos en què Govern i Estat hauran de nomenar una comissió mixta, que debatrà si la llei es pot aplicar. “És lògic que seguim aplicant almenys durant el 2015 tot el procediment -deia ahir Mascarell-. Seguirem enviant les factures”, va resumir gràficament. El primer pagament, corresponent als mesos de gener a juny, s’hauria de fer efectiu a principis de juliol (les empreses pagaran una quota fixa de 0,25 euros al mes per cada contracte de connexió a internet que tinguin en territori català).

Ara bé, l’oposició de les operadores d’internet, agrupades en l’associació AMETIC, també segueix en peu de guerra i no atura el recurs que presentaran “a les instàncies que procedeixi”, insistien ahir. “El sector ja té fortes càrregues impositives”, opinen, referint-se a la llei general de l’audiovisual i la de finançament de RTVE, amb les quals ja consideren que fan la seva aportació al sector audiovisual espanyol. Consideren que la llei catalana és “injusta i arbitrària” i vulnera “la unitat de mercat”. De fet, des de la mateixa conselleria es considera la possibilitat que l’Estat vulgui fer una llei estatal com la que va aprovar per majoria el 26 de novembre el Parlament, amb l’abstenció del PP i C’s. Aquesta seria una opció per argumentar, a posteriori, la “doble imposició”. Una altra consideració interna del departament és que el govern espanyol simplement actua amb un no d’ofici amb aquest tribut català, com ha fet amb el cèntim sanitari i la llei de dipòsits bancaris.

Un dels acords presos ahir és que el govern demanarà al Parlament que ratifiqui el suport a la llei. La presidenta de l’Acadèmia del Cinema va anunciar “un acte conjunt del sector per mostrar el rebuig a aquesta invasió competencial”.

stats