10/03/2015

L’IVA cultural que baixa i puja i es queda igual

2 min
El teatre i la música han patit l’IVA cultural: les sales de concerts faran vaga el 20 de maig.

BarcelonaLa rebaixa de l’IVA cultural és una mesura tan esperada i tan raonable que, des de fa dos anys i mig, periòdicament, salta als mitjans de comunicació la notícia de la imminent marxa enrere del govern espanyol, apuntada per algun representant d’un dels sectors afectats que fa cas de les promeses, extraoficials, del ministeri de Cultura. L’última vegada que es diu que el president espanyol, Mariano Rajoy, va tenir sobre la taula la rebaixa de l’IVA cultural va ser pel debat de política general, però abans ja s’havia dit que l’anunci seria als Goya. I res. El desacord que mantenen per aquesta qüestió el ministeri de José Ignacio Wert i el d’Hisenda, de Cristóbal Montoro, que és qui té la paella pel mànec, ha sigut notori, malgrat que no s’han trencat files.

La jornada d’ahir es va viure un nou -i rocambolesc- capítol del cas. L’espurna inicial va aparèixer a tota portada al diari Abc: “El govern abaixarà l’IVA cultural del 21% al 10%”. El titular de seguida es va convertir en trending topic a les xarxes i va tenir reaccions d’institucions i artistes, alguns titllant la mesura d’electoralista, d’altres celebrant-la. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ja es mostrava escèptic de bon matí amb un: “Que sigui al més aviat possible”, i apuntava que el consum cultural ha caigut un 20%.

Al matí, però, fonts del ministeri d’Hisenda ja tiraven aigua al vi afirmant que es tracta d’una decisió directa de la Moncloa i que podria ser que no fos imminent. Al migdia, el secretari d’estat d’Hisenda, Miguel Ferre, ho negava des de Valladolid amb un “No hi ha res per anunciar”. Ferre afirmava que “l’aposta” del govern és que la indústria tingui un “millor tractament fiscal com a activitat empresarial”. És a dir, desgravacions en comptes de rebaixa. Fonts del ministeri de Cultura, mentrestant, tiraven pilotes fora i deien que la rebaixa impositiva no és la seva “competència”, però també que el PP sempre havia defensat que es “revertiria quan fos possible”. El govern va aprovar aquesta pujada de 13 punts juntament amb un paquet de retallades a funcionaris i aturats i un augment general d’impostos, empès per Brussel·les i amb l’objectiu d’aconseguir un ajustament de 65.000 milions d’euros i evitar el rescat. Qui va afegir llenya al foc va ser el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, que va assegurar des de Palamós que era “una molt bona notícia per al sector cultural, que feia temps que ho reivindicava”, i que així el PP “compleix el programa” perquè l’increment d’impostos va “radicalment en contra” de l’ADN del partit però van “haver d’escollir entre el que era dolent i el que era pitjor”.

Finalment, a les 7 del vespre, va ser Rajoy el que va tancar el cas: “En aquests moments no és possible” però “no es descarta en un futur”, va sentenciar el president espanyol des de Guatemala. També va dir que no s’atrevia a aventurar quan podria prendre la decisió. Ja tenia raó ahir el secretari general de la Unión de Actores, Iñaki Guevara, que se sent “com l’apòstol Tomàs”: “Si no fico el dit a la llaga, no m’ho crec”.

stats