25/11/2015

El Mercat trenca les cotilles de la dansa amb el festival Sâlmon

2 min
Multitud l’interpretaran un centenar de persones de Barcelona a la Sala Oval del MNAC.

BarcelonaUna orgia de cossos en dansa a la Sala Oval del Museu Nacional, sis recorreguts en taxi per Barcelona per veure l’aire en moviment, un espectacle multidisciplinari sobre el trajecte per la N-340 entre Cadis i Barcelona, concerts, tallers i intervencions davant un finestral durant 24 hores. Són algunes de les propostes del festival Sâlmon, que se celebrarà del 26 de novembre al 6 de desembre amb l’epicentre al Mercat de les Flors i que pretén trencar tant les barreres de la dansa com a disciplina com de l’espai clàssic de representació, l’escenari. Un festival d’autor impossible d’etiquetar que senzillament descriuen com a “moviment i més”.

En la quarta edició, el Sâlmon es consolida a la vegada que modifica l’enfocament. Si fins ara existia com a aparador del projecte de cases de dansa europees Modul Dance, que liderava el Mercat, aquest any, que s’ha extingit aquella convocatòria i l’ajut que hi anava implícit, s’ha reformulat per donar resposta a noves necessitats del context actual: continuarà sent una plataforma de difusió de la creació contemporània que treballa amb el cos però sobretot dels artistes que tenen o han tingut una vinculació amb la fàbrica de creació d’El Graner. Exhibir-los és una manera de donar-los suport i d’acompanyar la seva evolució com a artistes. Per això, en aquesta edició s’ha doblat el nombre d’artistes que hi participaran, tot i que la majoria només amb una única funció. “És un festival necessari, que ens ha explotat a les mans perquè som sensibles al que està passant”, diu Francesc Casadesús, director del Mercat de les Flors, el centre que coprodueix el Sâlmon juntament amb El Graner, amb un pressupost de 100.000 euros.

‘Multitud’ al Museu Nacional

La “bomba” d’aquest any serà Multitud, assegura Casadesús, un projecte de Tamara Cubas que explora “com és possible conservar l’heterogeneïtat dins un col·lectiu i com es pot treballar les relacions interpersonals a partit del desig i la negociació”, diu l’artista. Un centenar de persones de Barcelona s’estan preparant per a una coreografia multitudinària a la Sala Oval del MNAC (28 i 29 de novembre a les 18.00h).

Entre els noms propis més coneguts pels espectadors del Mercat hi haurà El Conde de Torrefiel, dues reinteretacions d’espectacles de Sonia Gómez, el nou muntatge de dansa de Roser López Espinosa i tres coreografies de Bea Fernández.

La majoria de propostes estrangeres provenen del sud d’Europa o de l’Amèrica Llatina (Iberescena ha patrocinat el cicle): el xilè Rodrigo Sobarzo presentarà Apnea ; la catalana Raquel Tomàs i la mexicana Olga Gutiérrez, el multidisciplinar Diente de oro, i la xilena Bárbara Pinto, una exposició de fotos i vídeos. El Mercat de les Flors també vol descobrir la italiana Ambra Senatore, una artista amb gran projecció europea que farà temporada amb el trio A posto.

stats