Publicitat
Publicitat

NOVA INICIATIVA CULTURAL

Terra-nova.cat reinventarà l’imaginari visual del país

El projecte s’endú els 100.000 € del premi Carulla

Una nova mirada sobre el territori i el paisatge de la Catalunya del segle XXI a través del potencial poètic de 20 fotògrafs i la profunditat de 10 pensadors. Això és el que proposa Terra-nova.cat, la iniciativa que ahir va guanyar entre 100 candidats el Premi Lluís Carulla d’estímul a un projecte cultural, dotat amb 100.000 euros. El jurat del guardó va destacar l’ambició i l’abast territorial del projecte, el seu caràcter col·lectiu i generacional (els participants són nascuts els anys 70 i 80) i l’impacte cultural i social que contribuirà a “enfortir i modernitzar la societat i cultura catalanes”.

Terra-nova.cat vol acabar sent una col·lecció editorial amb una dotzena de volums de llibres de fotografies que radiografiïn la societat catalana (i més endavant valenciana i balear) a partir d’uns eixos temàtics transversals. Per això es crearan deu grups de treball formats per dos fotògrafs (noms com Jordi Mitjà, Tanit Plana, Jon Uriarte, Albert Gusi, Salvi Danés i Bego Antón, entre d’altres) i un pensador (la filòsofa Marina Garcés, l’escriptor Francesc Serés, la historiadora de l’art Marta Dahó, el poeta Jaume C. Pons Alorda, etc.) que es repartiran per tot Catalunya. El 2016 faran el treball de camp fotògrafs i escriptors; el 2017 vindrà l’edició, el debat i l’exposició del resultat en un museu de cada territori, i també apareixerà una aplicació mòbil, i el 2018 seria l’hora de reunir en una exposició conjunta tot el projecte, a Barcelona o en algun esdeveniment internacional. Per als anys 2017 i 2018 caldrà buscar suport d’entitats i institucions comarcals, 100.000 euros més.

El referent més recent és la col·lecció de llibres de fotografies Catalunya Visió (1968-1978), però el poeta Vicenç Altaió -un dels impulsors del projecte juntament amb el dissenyador Sergi Opisso i els fotògrafs Ignasi López i Román Yñán- diu que “la mirada que va construir el país” i que es va consolidar durant la República i el període autonòmic es remunta a un segle enrere. “Catalunya viu en l’àmbit social, cultural i polític un altre terratrèmol i hi ha una part de l’imaginari col·lectiu que cal revisar”, va assegurar Altaió.